Новините от ЛомПрес  
   20.11.2007 г.

Избират председател на съвета
Николай Кирилов от НДСВ бе избран за председател на новия Общински съвет на второто заседание на местния парламент в понеделник, 19 ноември. За Кирилов гласуваха 15 общински съветници от общо 29 представители на местния парламент. Празни пликове и недействителни бюлетини нямаше при тайното гласуване. Кандидатурата на Николай Кирилов бе предложена от Никола Симеонов. Това бе и единствената номинация за председател на Общинския съвет. До нея се стигнало след инфарктно двучасово събиране на жълтите, завършило броени минути преди заседанието на съвета. Още в петък лично зам. председателят на НДСВ Милен Велчев се застъпил по телефона за председател на съвета да бъде номиниран инж. Михаил Михайлов, или поне Николай Кирилов, научи "Ломпрес" от свои източници.
"Чувствам се като пръв сред равни, благодаря ви за доверието и подкрепата. Вярвам, че всички общински съветници ще работим заедно за един успешен мандат, за просперитета на нашата община Лом. Съзнавам отговорността на председателството, надявам се и на добро и ползотворно сътрудничество с кмета на общината г-жа Пенкова, както и с кметовете на кметствата." - бяха първите думи на новоизбрания председател. Кирилов за втори път е председател на Общинския съвет, след като бе избран в предишния местен парламент през ноември 2003 г. Две години по-късно Кирилов бе свален от председателския пост. Той бе кандидат за народен представител през 2005 г. и за евродепутат през 2007 г. в листите на НДСВ. Николай Кирилов е основател на фондация "Рома-Лом". По-късно е избран за ръководител на фонда ПАКИВ за Централна и Източна Европа със седалище в Будапеща. Консултант е в Съвета на Европа и Световната банка, носител е на европейската награда "Теодор Хойс" за принос в развитието на демокрацията и етническата интеграция.
Съветът избра временна комисия от девет местни парламентаристи, които да подготвят предложенията за постоянните комисии и членовете им в Общинския съвет за следващо заседание. Съветниците единодушно решиха в комисията да влезе по един представител от всяка политическа сила, представена в местния парламент. Това се Петър Радулов (НДСВ), Красимир Иванов (БСП), Стефан Панталеев (ГЕРБ), Вили Пенчев (ПЛАМ), Венета Йорданова (ДСБ), Людмил Бадиков (Атака), Светлозар Генадиев (ЛИДЕР), Петър Горанов (ДРОМ) и Георги Георгиев (ДПС). На следващото заседание местният парламент ще трябва да избере и зам. председател на Общинския съвет.

Как да смъкнем данъците
Намаление до 25 % от дължимите данъци върху доходите за 2007 година може да постигне всеки работещ човек, ако използва една от трите легални схеми за редуциране на получените доходи. Те обаче трябва да се приложат до края на годината, преди попълване на данъчните декларации, поясняват спецовете. Първият начин е чрез дарения на инвалиди и бедни, втората схема е сключване на застраховка "Живот", а третия начин да спестим данъци е да направим вноска за доброволна пенсия.
До 5% от годишния си доход ще приспаднете, ако направите дарение на социално слаби или инвалиди. Можете да подпомогнете дори и ваши роднини, живеещи мизерно или с документ за инвалидност. В Закона за данъците върху доходите на физическите лица е изброено в полза на кого могат да се правят дарения, за да се намалят налозите. Това могат да бъдат също детски градини и училища. За фонда за лечение на деца могат да се предоставят до 5 0% от доходите, а за култура - до 15 %. Ако дарите пари в брой, трябва да докажете това с договор и приемо-предавателен протокол. При дарения по банков път, за доказателство служат банковите документи. Така човек, който работи само на заплата, ще трябва да даде годишна данъчна декларация и държавата да му върне налога, платен върху дарените пари, е посочено в закона.
Вариантът с даренията се използва най-масово, защото законът там е твърде либерален. Върху дарените пари не се плащат данъци. И понеже прилагането на дарителството се е разпространило много, през 2007 година възможностите за дарения вече са намалени от 10 % на 5 % от годишния доход. Твърде вероятно е тази схема да се прилага за последно, защото за доходите от 2008 година се предлага намаляването на данъците по този начин да отпадне, прогнозират данъчните експерти. Данъци се пестят и ако дадете до 10 % от доходите си за застраховка "Живот" или доброволно здравно осигуряване. Ако обаче предсрочно изтеглите парите си, плащате 10 % данък. Затова още при сключване на договора със застрахователя, трябва да изясните може ли да изтеглите средствата още в началото на 2008 година, съветват експертите.
При третия начин за пестене на данъци се признават до 10 % от годишния доход, ако правите вноски за доброволно пенсионно осигуряване. Това трябва да стане в доброволен пенсионен фонд до края на декември. Хората пък, които работят на трудов договор и имат деца до 18 години, ще ползват данъчни облекчения чрез фирмата. Те трябва да подадат пред счетоводителя си декларация в периода от 30 ноември от 31 декември, че имат малки деца. Ако получават и други доходи, обаче, трябва да подадат годишна данъчна декларация, за да ползват облекчения за децата си, поясняват данъчните.

Без мазни храни в лавките
Мазни храни, хамбургери и баници вече няма да се продават в училищните павилиони. Радикални мерки срещу нездравословните храни в школските лавки ще бъдат приложени, обяви националният консултант по хранене и диететика проф. Стефка Петрова. Експерти ще подготвят пълен списък с непозволените храни и ще бъде записан в специална наредба. Чипсове, снаксове, сладки газирани напитки и още редица вредни храни ще бъдат на първо място в него. Въпреки, че от 2000 година има заповед, в която са записани препоръчителни храни за подрастващите, тя не се спазва, сочат наблюденията на спецовете от РИОКОЗ. В заповедта е посочено в училищните павилиони да се предлагат плодове на бройка, поне един вид кисело и прясно мляко, сандвичи с месо, млечни продукти, риба, зеленчуци. Вместо това, лавките са отрупани с висококалорични храни. Телевизионни реклами с нездравословни храни вървят по време на детски предавания и също насочват малчуганите към вредните за физическото им здраве храни.
В резултат на това, изследвания в някои училища на деца от първи до четвърти клас показват, че стотици хлапета са със сериозни затлъстявания. При изследвания на голяма група ученици в университетската болница се оказало, че 42 % от децата са с високо кръвно налягане, 41 % - с повишена кръвна захар, а 18% - с повишен холестерол. Освен че трябва да прилагаме опита на Скандинавските страни, където отдавна са взети мерки за здравословно хранене в училищата, определяща е и ролята на родителите. Много от тях, обаче, не се притесняват, че децата им са дебели и смятат, че теглото им е в нормата, което никак не е здравословно, твърдят ендокринолозите.

Художникът, който твори добро
Ретроспективната изложба на живописеца Николай Попов събра ценители на изобразителното изкуство и приятели на твореца при откриването й в галерия "Поломие". Творчеството на Николай Попов бе представено от музейните специалисти Зоя Апостолова и Максим Тодоров. Роденият през 1920 г. в Медковец Николай Попов завършва Художествената академия в София, където учи живопис при проф. Илия Петров. От 1952 г. Попов е член на СБХ и участва в десетки изложби. Той е един от основателите на представителство към СБХ в Лом. Попов твори предимно в областта на портрета и пейзажа, а като материал освен маслената живопис предпочита и пастела. "В платната на Николай Попов е налице една деликатна живопис, налагаща се с цялото си многообразие и финес на нюансите. На него не са му чужди импресионистичните похвати и внушения, но без да правим аналог, в работите забелязваме един индивидуален почерк." - каза художникът Максим Тодоров. Творби на Николай Попов са притежание на художествени галерии в Монтана, Видин, Берковица, Историческия музей в Лом и частни лица и колекционери у нас и чужбина.
"Поводът да се съберем тук е една година от физическата кончина на художника, но не и духовна, защото хората на изкуството остават живи с всичко, което са сътворили. В неговите картини, според думите на медковчанина Стефан Поптонев - писател - "той се стреми да бъде в хармония с природата и със себе си". Николай Попов -пише Поптонев, е духовен човек и духовен художник, който прекарва голяма част от времето си в Медковец, при натурата при вечните истини". Изкушена съм да цитирам някои негови мисли, изпълнени с мъдрост, които Николай Попов споделяше: "Всяко нещо, направено без любов, изчезва!", "Какво ще стане, ако спечелите целия свят, а загубите душите си?", "Всички не можем да бъдем учени, но всички можем да бъдем добри!" И ще завърша с думите, които неговата дъщеря Десислава сподели, че стоят под портрета му в тях и към които цял живот той се е стремял: "В погледа ти да има мекота, в погледа да има истина, в решенията ти да има правда, в делата ти да има доброто!" Да си спомним за него с доброта, такъв, какъвто беше самият той" - каза Зоя Апостолова. Тя обяви, че семейството на Николай Попов е дарило шест негови картини на Историческия музей и връчи дарителското свидетелство на съпругата на художника Стайка и дъщеря му Десислава.

Коментарна рубрика "Хайде пак": SOS за децата
Докато децата ни продължават да се тъпчат с нездравословни храни, здравното министерство отново подема акция да сложи нещата в ред. Не че няма закони и достатъчно нормативни документи, но нито инспекторите, нито родителите, още пък по-малко търговците, ги е грижа. Че хлапетата нагъват мазни и солени хамбургери, чипсове, снаксове, подобия на баници и всякакви тестени закуски и се наливат с евтини сокчета. Задълженията в училищните лавки и павилиони да се предлагат пресни плодове, мляко (ама не на прах), сандвичи с пилешко месо и риба, си остават само на книга. Родителите също не си дават зор, а те би трябвало да са най-отговорни за храненето на децата.
Децата ни затлъстяват не само от мазните, солени и висококалорични храни, но и от тоталното обездвижване. физическото възпитание от години е отбиване на номера. Спортните бази са в окаяно състояние, а честно казано, и никога не са били особено добре оборудвани и обзаведени. В Европа и Америка училищните спортни бази са наистина приоритет, а плувните басейни не са лукс. Както и баните. Там отдавна са проумели, че спортът е може би най-доброто средство не само за физическото укрепване, но и срещу безделието и въобще срещу пороците, които обладават подрастващите. Тук не само че през междучасията могат да се видят демонстрации на пушене пред школските двери (и ние сме попушвали, ама съвсем, съвсем по-малко и скришом), но в много кафенетата могат да се видят 13-14-годишни как си пият кафето и пафкат както им се хареса. Нездравословното хранене, слабата двигателна култура, липсата на достатъчно и интересни извънкласни форми, това е само върхът на айсберга. От почти безпроблемният достъп до алкохол и дрога сред дечурлигата, неспазването на вечерния час, до насилието в училище и на улица. За секса да не говорим.
Българите открай време са на първо място по инфаркти, инсулти и какви ли не още социално значими болести. И една от причините, сигурно не най-важната, е нездравословното мазно, пресолено, захаросано плюскане. Още от най-ранна детска възраст. Чак после идва стресът. Та думата ни беше за липсващите пресни плодове и зеленчуци, млякото и разнообразните сандвичи в ученическите лавки. Дано да стане.


  16.11.2007 г.

Жестока битка на пътя, засилени мерки на КАТ
Засилено присъствие по пътищата и строги санкции за нарушителите, предприемат пътните полицаи. Акцията ще продължи до 31 декември. Това е периодът, в който чувствително се увеличава броя на пътнотранспортните произшествия. Засилените мерки за контрол по спазване Закона за движение по пътищата и изправността на автомобилите и готовността им за зимата са разпоредени от МВР, съобщиха от полицията. През първата седмица от акцията пътните полицаи съставили 55 акта за нарушения. Двама са шофьорите, заловени да карат след употреба на алкохол, четирима са шофирали без да имат свидетелство за правоуправление, четирима са се движели без включени светлини през деня, а 16 водачи управлявали технически неизправни автомобили, като най-често срещаните нарушения са: неизправни светлини, неработещи чистачки и износени гуми.
След 9 ноември е регистрирана само една катастрофа, в която няма пострадали. На ул. "Пристанищна", пред жп-гарата жена потеглила от паркинга, но не пропуснала движещия се по улицата автомобил и се блъснала в него. При алкохолната проба обаче дрегерът отчел 0,7 промила алкохол при шофьора, който се движел по главния път и нямал вина за сблъсъка. В последните месеци в района станаха няколко тежки катастрофи, а при Моминброд загина 16-годишна ученичка и четирима пътници бяха тежко ранени. Група млади момчета като по чудо останаха живи, след като се блъснаха последователно в два електрически стълба, потрошиха ограда и се забиха в паркирана кола, която се възпламени и изгоря напълно. От полицията предупреждават, че гратисният период на традиционната акция "Светлина" вече е изтекъл и шофьорите, които не се движат през деня с включени фарове ще бъдат глобявани и ще им се отнемат 6 контролни точки.

Ремонтират улици за 1,8 млн. лв.
Подмяна на водопровода и канализацията и нова пътна настилка предвижда проектът на общината на улиците "Хаджи Димитър" - в участъка от "Омуртаг" до "Червена стена", продължението на "Драгоман" -от "Пирот" до "Добруджа", както и "Марин Дринов" и "Полк. Илиев". Рехабилитацията на тези улици е на стойност 1 400 000 лв., за които общината търси финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ще бъдат асфалтирани 13 000 кв. м с 7 500 кв. м тротоари, като преди това ще се положат близо 2 километра водопровод и канализация, заедно със сградните отклонения. След реализацията на проекта, цял квартал - от ул. "Д. Ангелов" до "Добруджа", ще бъде с изцяло обновени улици, след като в тази част на града по проект, финансиран от САПАРД, бяха ремонтирани "Пирот", "Васил Левски", "Омуртаг" и "Вл. Заимов".
Предвижда се и изграждането на водопровод и канализация по улиците "Симеон", "Т. Каблешков", "Артанес" и "Лозенград". С този проект общината кандидатства за финансиране от 400 000 лв. пред Социалноинвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика. За изграждането на пътната част - нови тротоари, бордюри и асфалтова настилка ще се търси допълнително финансиране. През пролетта ще продължи и изграждането на колектора в кв. Боруна по републиканския път ІІ-11 Видин-Лом - ул. "Александър Стамболийски". Канализацията се строи от сградата на държавното лесничейство до бившата лимонадена фабрика. Шосето ще бъде асфалтирано, предвиждат се нови тротоари и бордюри. Това е вторият етап от укрепителните дейности в застрашения от свлачищни процеси кв. Боруна. Проектът е на стойност 1 006 117 лв., от които 550 377 лв. общината е осигурила от Предпри- ятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството, а още 469 739 лв. са от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Още 4 проекта по "Красива България"
Възстановяване на спортната площадка до пазара, облагородяване на алеята по улица "Славянска" и поставяне на нови тротоарни настилки, изграждане на зелени площи и детски площадки в кв. "Зорница" и ремонт на западната фасада на ПГ "Найден Геров" и СОУЧЕМИ "Димитър Маринов", това са четирите проекта на обща стойност 900 000 лв., с които общината кандидатства по програма "Красива България". Половината от финансирането се осигурява от общинския бюджет.
Алеята по ул. "Славянска" в участъка от ул. Пирот до входа на бившите казарми ще бъда благоустроена с изграждането на пешеходно зона, кътове за отдих, цветя и зеленина. Проектът включва и подмяна на тротоарните плочки от двете страни на улицата. Занемарената от десетилетия спортна площадка в центъра ще бъде възстановена след ремонт на сградата, трибуните и игрищата. В кв. "Зорница" се предвижда изграждането на зелени зони за отдих спортни и детски площадки. Западната фасада на сградата на гимназията е в окаян вид и също трябва да Да бъде основно ремонтирана. Когато преди години се ремонтира сградата пак по проект "Красива България" средствата стигнаха само за оправяне на външния на фасадата, северната и южната част.
Досега по "Красива България" за пет години бяха реализирани девет проекта. Бяха възстановени централната градска градинка, църквите "Успение Богородично", "Св. Николай Чудотворец", "Свети Никола Нови", Историческия музей, сградата на общинската администрация, старата жп-гара, читалище "Постоянство" и първия етап от Спортната зала. За залата ще се търси финансиране за вътрешен ремонт, след като течащият покрив и фасада бяха ремонтирани, а стъклата подменени.

Откриват паметник на Радичков
Паметник на великия писател-земляк Йордан Радичков бе открит в източната част на градинката край Националната художествена галерия на 14 ноември. Церемонията откри народният представител доц. д-р Борислав Великов, а честта да открие паметника се падна на неговия създател - скулпторът проф. Емил Попов, който извая от бронз мъдреца от Калиманица. Монументът е издигнат и поставен благодарение на инициативата на сдружение "Приятелите на Радичков", което си е поставило за цел да увековечава и пропагандира творчеството и личността на именития писател, като част от културното наследство на България. Членове на сдружението са акад. Вера Мутафчиева, проф. Георги Чапкънов, проф. Киркор Азарян, акад. Светлин Русев, доц. д-р Борислав Великов, синът на Радичков - Димитър Радичков, кметовете на Монтана и Берковица - Златко Живков и Милчо Доцов. В словото си художникът Светлин Русев каза, че Йордан Радичков не се нуждае от памет, но от памет се нуждаят всички хора, които трябва да са щастливи, че са родени на една земя с него. В откритото място на градината на Националната художествена галерия на едно дърво актьорите Валентин Танев и Малин Кръстев изиграха в реален декор откъс от знаменитата Радичкова "Лазарица".

Коментарна рубрика "Хайде пак": Евтин оптимизъм
Въглищата и дървата за огрев поскъпват, но продажбите се увеличават. За една година - двойно. Хлябът също, но потреблението не намалява. Горивата също скочиха, но автомобилите стават все повече. От година на година сеем все по-малко. И не само заради неблагоприятна климатична обстановка или слаба предишна реколта. Просто парите не стигат.
Всичко поскъпва. За някои шоково, но не непоносимо. За други - ужасяващо. А малцина - бълха ги ухапала. Рекордно високият растеж на заплатите, които отчита статистиката, е или четиво за наивници - управленска стъкмистика или реалност, която всеки тълкува както му е угодно. Другата гледна точка -всички негодуват, но някакси се справят с поскъпването на абсолютно всичко. Обяснението - типичната за българина специализация по оцеляване, в която хем "всички са маскари" и "никой не мисли за народа", хем винаги отнякъде изникват едни пари за черни дни и никой не излиза по улици и площади да сваля властта.
Къде сме ние? Отново, и сигурно за още някое и друго десетилетие, на последно място в Европа по заплати. И пак там - по производителност на труда, брутен вътрешен продукт и т.н. Иначе - у нас продължава да е евтиния, ама за западняците. Тия дни национални медии ни обясниха, как хлябът поскъпнал навсякъде в Европа - в Германия вече едва ли бил деликатес и затова немците набивали яко картофи, щото им излизало по-евтино. В Полша и Белгия - също. Че зърното поскъпна с над 100 % на световната борса и поради това и цената на хляба в цяла Европа е истина, но че заплатите в Германия, франция, Швеция и дори в по-бедните от тях Италия и Гърция, е несъизмерими с тази у нас, това как се обяснява? Да не говорим за пенсиите там и тук - нашите пенсионери как оцеляват, само те си знаят. Животът ще поскъпва, а заплатите и пенсиите ще растат (значително) по-бавно. Не е чак толкова далеч времето, в което ще е лукс да седнеш да изпиеш едно кафе - ще е евтино само от кафе-машината, но в заведение няма да е така. Това ни чака. Спасението е в якото бачкане, по принцип. Оттук насетне почват условностите и уговорките, ако, ако, ако...
И оптимизмът ни тогава няма да е хич евтин.


  13.11.2007 г.

Простуди тръшкат народа, настъпва грип "Соломон"
Най-вероятно грипът ще ни нападне в края на януари или в началото на февруари, прогнозират лекари. В момента у нас върлуват подобни на грип вируси, но опасният "Соломон", който ще нахлуе в Европа, засега се спотайва в Щатите, съобщават от "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. Вълна от простудни заболявания поваля ломчани, но грип засега няма. Не по-малко от 20 пациенти минават през кабинетите с оплаквания от кашлица и общо неразположение. Вирусът засяга горните дихателни пътища, а след лечение, кашлицата трудно отшумява. Много нашенци, обаче, предприемат самолечение и след парацетамол и други самопредписани илачи, стигат до усложнения. Поне по 2-3 случая ежедневно са с бронхопневмонии, отчитат лекарите.
За да ограничим до минимум податливостта на организма ни към простудните и грипните заболявания, най-добре е да спазваме някои правила, свързани с хигиената, защото тя е най-добрата защита срещу вирусите, категорични са епидемиолозите. Много важно е честото миене на ръцете. Освен по въздушно-капков път, вирусите се разпространяват и чрез ръкуване. Не бива да пипате очите си с пръсти, защото през слъзните канали бактериите проникват в носоглътката. Освен това е препоръчително да избягвате престои в задимени помещения. Полезно е в стаята да има съд с вода, за да се овлажнява въздуха, съветват лекарите. Укрепващо на имунната система действа консумацията на кисело мляко. По време на грипна епидемия децата и възрастните трябва да атакуват организма си с големи количества витамин С. Освен под формата на таблетки, витаминът може да се набавя и с консумация на лимони, чушки, плодове и зеленчуци.
Не е за пренебрегване и правилния режим на труд и почивка. Отделяйте повече време за сън и по-често се отпускайте. Стресът, на който всички сме подложени, отслабва защитните сили на организма, напомнят лекарите. Подходящите топли дрехи за сезона също ще ни предпазят от настинки и податливост на вирусни атаки. Има и друг начин за предпазване от грип - ваксината. За да се направи, обаче, трябва да сте напълно здрави. Ако все пак ни "пипне" грип, не трябва да прибягваме до антибиотици и самолечение. Антивирусни препарати, предписани от лекар, два - три дни пазене на леглото и пиене на повече течности ще ни избави от евентуални усложнения, категорични са докторите.

Коригират пенсиите заради топлото
При определяне правото на целеви помощи за отопление с електроенергия, размерът на пенсиите, определен след 1 октомври 2007 година ще се намалява с коефициент 1,21, гласи промяна в Наредбата за условията и реда за енергийно подпомагане. Редуцирането на по-високите пенсии се налага, за да не се отрази тяхното увеличение на правото на достъп на хората, нуждаещи се от тази помощ, обясниха от Дирекция "Социално подпомагане". Таблицата за определяне правото на кандидатите за получаване на безплатна електроенергия през новия зимен сезон остава същата. Месечните приходи на хората ще се сравняват с размера на диференцирания минимален доход за отопление, който е различен за отделните групи. Освен останалите условия, които трябва да са изпълнени за отпускането на енергийна помощ, месечният доход също не трябва да надвишава тавана за достъп, посочен в таблицата, поясняват експертите. Например, за човек, който живее сам, границата за достъп е 96,25 лв. В три групи са разпределени възрастните, които живеят сами. За лица над 70 години границата, над която не трябва да минава месечният им доход, за да получат право на енергийна помощ, е 84,15 лв., за хора над 75 години -125,95 и за самостоятелно живеещи над 75 години -132 лв. Общо 16 са вариантите на видовете семейства и размерът на диференцирания минимален доход за всяка от тези групи.
Вече започна приемането на молбите за енергийна помощ от социално слаби хора и домакинства. Досега са постъпили 250 заявления. Хората могат да ги подават всеки месец от 1-во до 30-то число в приемната на "Социално подпомагане" и в организираните приемни по кметства. Заедно с молбата-декларация, всеки трябва да представи личната си карта за справка, удостоверение за доход на семейството за предходния месец, медицински удостоверения от ТЕЛК, НЕЛК и др., ако има такива и квитанция за платена сметка за ток. За доход се смятат средствата от трудова дейност, личен труд, от селското стопанство, стипендии, издръжки и др. парични приходи. Не е необходимо да се носи нотариален акт за собственост на жилището, документи за родствени връзки и семейно положение, както и копие на личната карта. Тази информация ще бъде получена от социалните работници при извършването на социалната анкета, обясняват от "Социално подпомагане".
Приемните по селата ще бъдат на 16 и 28 ноември - в Сталийска махала и Трайково, на 26 ноември - в Ковачица и Станево, На 19 и 27 т. м. - в Орсоя, Сливата и Добридол. По един ден са определени за Моминброд - 23 ноември и Долно Линево - 26 ноември. Одобрените кандидати ще получават целева помощ в размер на 62,31 лв., което е левовата равностойност на 450 квч електроенергия, от които 300 квч - дневна и 150 квч - нощна. Очаква се за този отоплителен сезон да бъдат подадени около 1 500 заявления за енергийно подпомагане.

Даряват линейка на болницата
Линейка за болницата, обзавеждане за социален дом "Чучурката" и хранителни пакети за най-бедните, дари английската благотворителна организация "Харвест плюс" от област Есекс на 06щина Лом. Линейката "Форд" бе приета от д-р Пламен Цеков, управител на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" и зам. кмета Гинка Иванова. "Сърдечно благодарим за навременната помощ. Тази линейка спестява на бюджета ни поне 20 000 лв., а и изпитваме остра нужда от специализиран болничен превоз. Това е подкрепа не само за болницата, а за всички жители от Ломската и съседните общини, които се лекуват тук" - каза д-р Цеков.
Благодетелите от Есекс доставиха и ново оборудване за Дома за възрастни с умствено изоставане "Чучурката". Дарението е на стойност 14 300 лв. С тези средства бяха закупени от български производител 36 легла, матраци столове и закачалки, 18 скрина и 10 маси. Дарението включва и нови хладилник, бойлер кухненски комбайн и резачка. Два тира с хранителни продукти на стойност 12 000 лв. доставиха дарителите от Англия. Пратката включва 597 семейни пакети с хранителни продукти и още над 1 000 със захар, макарони, ориз и брашно. Те са предназначени за деца от социално слаби семейства, самотни възрастни хора, инвалиди.
"За Втора, поредна година правим дарение за Община Лом, защото сме удовлетворени от усилията на местната администрация, начело с г-жа Пенка Пенкова, да помага на най-нуждаещите се хора. Нашата организация събра средствата за Лом чрез благотворителни акции в Есекс. Надяваме се нашите добри контакти да прераснат в едно дългосрочно сътрудничество." - каза ръководителят на благотворителната организация Роджър Старк.

Мултидисциплинарен екип обучава сираци
Дом за деца "Милосърдие" е единственият в страната, който е успял да създаде мултидисциплинарен екип, осигуряващ индивидуална и качествена грижа за децата. Това дава възможност вече да се работи по методиката "формиране на умения за независим живот", разработена от Международната социална служба (МСС) - Швейцария, МСС - България, Държавната агенция за защита на детето, УНИЦЕФ и МОНТ, съобщи директорът на дома Анита Василева.
От 1 ноември в Дом "Милосърдие" са назначени 12 човека. Към съществуващия екип на сиропитала идват още четирима социални работници, още един психолог, ресурсен учител, които да се грижи за 18 деца със специални образователни потребности и шест човека помощен персонал. Създаването на мултидисциплинарен екип дава възможност най-сетне да бъде осъществена напрактика идеята за работа с децата в малки групи, в които да има социален работник, психолог и възпитател. Заради липсата на достатъчно специалисти досега всички дейности, свързани с грижите, възпитанието и обучението на сираците са провеждани рядко и в големи групи. Сега това ще бъде ежедневна работа в малки групи, обособени на възрастов принцип, споделят от "Милосърдие".
От началото на ноември четири екипа работят с четири групи от 20 деца. Усилията на специалистите са насочени към осигуряване на повече индивидуално внимание за всяко от тях и обучаването им в независими умения за самостоятелен живот. Социалните работници ще обучават по-големите в областите намиране на работа, бюджетиране, лично жилище и връзка с институциите. При по-малките ще се работи в посока всекидневни умения за живот - това са хранене, хигиена, грижи за здравето, подходящо облекло и управление на свободното време. Психолозите ще правят психодинамични тренинги - за себепознание, овладяване на емоции, предотвратяване на конфликти и изграждане на умения за общуване. Ще се обърне внимание и на сексуалната култура на подрастващите. Малките групи дават възможност да се отделя индивидуално внимание на всяко дете и да се повишава качеството на грижите за тях. Това ще помогне за по-лесното им социализиране и интегриране в общността след излизането от дома.
"Целта на екипа ни е да работи за личното развитие на децата и за успешната им реализация, като ги провокираме сами да определят кои са ценностите и приоритетите в живота", споделят от "Милосърдие".

Коментарна рубрика "Хайде пак": За обещанията
Новите ни управници положиха клетва и си пожелаха да работят за нас, жителите на община Лом. Едва ли само тържествеността на момента накара общинските съветници, кметовете, народните представители, областният управител, да говорят за благосъстояние, просперитет, отговорно и открито управление, упорит труд, привличане на инвестиции, реализиране на проекти и още, все хубави думи.
Нека новите ни управници да не забравят клетвените слова (поне) през мандата си. Защото избирателите им гласувахме доверие, което лесно може да се изгуби. По делата им ще ги познаем, както е писано в библията. Новата власт по правило и се полагат 100 дни толеранс, в които да се конституират, и да стане ясно как ще изпълнят обещанията си. Това е време, в което трябва да бъдат оставени на спокойствие, което обаче не значи, че могат да правят каквото си искат, а хората да се правят, че не виждат.
Предстои избор на председател на Общинския съвет. Кметът пък ще трябва да представи новата структура на администрацията, както и новия си екип от зам. кметове и директори на дирекции. Това са, колкото и да изглеждат не чак толкова важни процедури, но са си важни. Иначе, разбира се, че големите инфраструктурни и социални проекти, които предстои да се реализират, много повече интересуват хората.
Но като за начало. На новите общински съветници и кметове да им пожелаем успех във всяко начинание, с което се захванат. И да не забравят обещанията си, както и клетвените слова.


  09.11.2007 г.

Бомба от войната изкопават в Боруна
Авиобомба едва не гръмна до входа на "Ломско пиво" при изкопни работи за колектора в кв. Боруна. Бомбата била нацелена с кофата на багера и само по чудо не се взривила. Взривното устройство било открито на 3 метра дълбочина. "Слава Богу, че багеристът не е уцелил взривателя, че живи нямаше да останем!" - коментираха работниците. От авиобомбата са извадени полуизгнилите стабилизатори и части от корпуса. Бомбата била открита ранния следобед на 2 ноември, петък. Работниците веднага се обадили в общината и полицията. Районът пред бирената фабрика бе отцепен.
Три денонощия мястото се охранява от полицаи, докато дойдат специалисти да извадят и обезвредят ръждясалата авиобомба. Събота и неделя трудно би дошъл някой да обезврежда бомби, но и в понеделник, 5 ноември, взривното устройство все още не беше извадено от земята. Очакват се специалисти от Министерството на отбраната, това е тяхна задача, ние сме си свършили работата, казаха от полицията и "Гражданска защита". За наличието на авиационна бомба под улица "Александър Стамболийски" в района на "Ломско пиво" предупреждавал Митко Рангелов, живеещ на ул. "Софроний Михайлов" 10
Когато изкопът за новия колектор стигнал до Бирената, борунчанинът на няколко пъти казвал на работниците да си отварят очите на четири, тъй като тук имало неизбухнала бомба отпреди 64 години. "Знам за бомбата, тъй като съм жив свидетел. Беше юни или юни 1943 г., аз бях на 15 години. С приятели бяхме на плажа, когато американски бомбардировач "Либерейтер" прелетя над града и хвърли четири бомби. Самолетът се връщал от бомбардировка над румънския град Плоещ, преследваха го немски изтребители. Точно в района на Бирената паднаха четири бомби, три от които се взривиха. Пострада една къща, на шосето, до хлебарницата. Порутени бяха още две къщи, които тогава се намираха в сегашния район на Бирената. Веднага след края на войната се опитаха да открият неизбухналата бомба. Мисля че бяха от общината, имаше и военни. Копаха и като стигнаха два метра дълбочина, се отказаха, без да намерят бомбата. Повече, доколкото знам, не са я търсили. Добре че сега я откриха и че не се случи някое нещастие!" -разказва 79-годишният Митко Рангелов.

6 кмета избрани на балотажа
Румен Радевски от ГЕРБ е новият кмет на Трайково, той получи 302 гласа и победи съперника си Илия Борисов от ЗС "Александър Стамболийски" с 41 гласа преднина. Много оспорвана бе битката и за другото голямо ломско село - Ковачица. Там досегашната кметица Лилия Сеферинова (ГЕРБ) получи 17 гласа повече от Цветан Аспарухов-Джоджена ДПС и ще управлява трети мандат. В Добридол и Сливата спечелиха досегашните кметове, издигнати от НДСВ. Двата балотажа бяха срещу кандидати на БСП. Още 4 години в Добридол ще кметува Вера Атанасова, която получи 100 гласа срещу 68 за Любен Андреев. В Сливата строителния техник Ангел Симеонов победи със 101:63 Иван Михов.
Най-категорична бе победата на Росен Иванов (ДПС) в Долно Линево срещу представителя на БСП Емил Търнешков. Пру отварянето на урната се установи, че за Иванов са гласували 118 човека (69.01%), а Търнешков е събрал 53 гласа (30.99%). С нов-стар кмет се сдоби и Станево. Досегашният кмет от БСП Пламен Благоев, явил се на тези избори като кандидат на "Атака" получи 115 гласа срещу 87 гласа за Ангел Ангелакиев (ДПС).
Със 71.23% от гласовете още на първия тур бе избран стария кмет на Сталийска махала Александър Миланов. На тези избори той се яви като независим, подкрепен от НДСВ и БСП. За трети мандат ще кметува и Гаврил Гаврилов в Замфир. Той бе издигнат от БЗНС, подкрепен от НДСВ, БСП и "Атака" и получи от раз 67.31% от гласовете на замфировчани.

Стягаме се за снегопочистването
Пътищата на територията на общината от републиканската пътна мрежа ще се почистват от "Пътно поддържане". Средствата за почистване на участъците от междуселищните пътища на територията на общината, общо 112 км, се осигуряват целево от държавната агенция "Републиканска пътна инфраструктура". Запасите от сол и пясък са осигурени до края на годината, ако се наложи има готовност за допълнителни доставки. При тежки зимни ситуации кметовете ще могат да искат допълнителни средства от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.
Осигурени са средствата за почистване от сняг и опесъчаване и на градските улици през зимния сезон. финансирането на зимното поддържане на градските улици е включено в общия размер на таксата за битови отпадъци. Улиците в града ще се чистят по график. Първи, до 5.30 ч. са определени за почистване и опесъчаване основни пътни артерии като "Пристанищна", "Ал. Стамболийски", "6-и септември", "Цар Симеон", "Хан Аспарух", надлеза, и улиците, водещи към болницата. Във втора група попадат улиците "Крум Пастърмаджиев", "Панайот Хитов", "Филип Тотю", "Христо Ботев". В трета група са останалите градски улици, които ще се чистят до 7,30 часа.
Най-опасни при заледявания в Лом са улиците "Софийска" и "Ковачишка", надлеза, ул. "Стефчо Хаджийски" при входа за болницата, както и всички улици със стръмни наклони. Те първи трябва да се опесъчават със сол и луга. "Голяма част от улиците са стръмни и при заледяване стават опасни за хора и коли. Опасни са и заледяванията на тротоарите по някои улици с интензивно движение на пешеходци, както и ледените висулки по покривите на сградите." - каза Христо Найденов, гл. специалист "Гражданска защита" в общината.

Дневен център набира възрастни
До 14 ноември е срокът за подаване на документи от пенсионери, които желаят да посещават дневния център за възрастни хора "Грижа за нашите родители", съобщи управителят Христина Георгиева. Могат да кандидатстват самотни мъже и жени на пенсионна възраст, лишени от социални контакти. Необходимо е възрастните да имат добър здравен статус, да са физически и психически дееспособни, за да могат да се включват пълноценно в дейностите и предвидените мероприятия в центъра. Това трябва да са хора с активно отношение към социалния живот и с възможности за културно-социални изяви. Кандидатите трябва да имат и възможност за ежедневно присъствие в центъра. В случай, че всички желаещи са с равни условия, предимство ще имат онези от тях, които са с по-нисък пенсионен праг, е посочено в условията за подбора.
Документите се приемат в Диетичния стол от 11 до 14 часа. При подаване на заявлението всеки кандидат трябва да носи копие от пенсионното решение и личната карта. В центъра за възрастни ще бъдат приети 40 човека, 20 жени и 20 мъже. Вече са се записали 30 пенсионери и от 1 ноември центърът започна да функционира. Остават свободни още 10 места, за да стартира на пълни обороти същинската дейност на социалното заведение, поясниха от екипа! Дневният център за възрастни се помещава в старата сграда на помощно училище "Д-р Петър Берон" на ул. "Хаджи Димитър" 28, която основно е ремонтирана и обновена за целите на проекта. Центърът е осъществен по проект на Община Лом "Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи" и е финансиран от Програма ФАР.
"Целите и дейностите на проекта са насочени към предоставяне на медицински, социални и образователни услуги на общността от възрастни хора, с които работим. Хората, които идват при нас в центъра ще прекарват по цял ден в различни занимания, ще се хранят на обяд заедно. Избраната форма - дневен център, е съобразена с необходимостта от преодоляване на изолацията и самоизолацията без откъсване от обичайната домашна среда и близките хора. И най-важното - ще се изградят трайни мостове на приятелство и взаимопомощ с други групи от обществото", каза Христина Георгиева.
Групови и индивидуални занимания, екскурзии, празнуване на рождени дни, терапия с музикални занимания, изработка на сувенири, мартеници, картички, ръкоделие под формата на трудова терапия, предоставяне на медицински и юридически услуги - това са част от дейностите, които ще се реализират в центъра. С възрастните ще работи екип от 13 човека, който включва трима социални работници, психолог, юрист, рехабилитатор, медицинска сестра, сътрудници, помощен персонал и управител. Проектът е с продължителност 12 месеца.

Коментарна рубрика "Хайде пак": За надеждата
Населението в Северозапада боледува, застарява и намалява. Естественият прираст е с отрицателен знак. Имаме си и значително малцинствено население, което живее в коптори, полуграмотно е и също страда от безработица. Тенденцията, за съжаление, е: "продължителен спад на броя на населението и влошаване на здравно-демографските показатели в условията на обедняване и влошаване на социално-битовия статус".
Нищо ново. Открай време сме си СеверозападнаЛА България. Младите са напускали винаги, по-образованите - също. И това не е от днес. Големите градове винаги са си били големи. Дори едно село допреди повече от половин век, каквото е било Монтана, днес също страда от миграция, ако и да се развива добре. За Видин пък да не говорим. Това е орисията на малкия град, в който май наистина, "освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи", както се пееше в един от вечните БГ-хитове.
Чудеса няма да се случат. Едва ли ще бликне нефт около Лом, или пък ще открият златно находище. Няма като как тук някой да инвестира във високи технологии и едва ли някога ще бъдем нещо като Силиконовата долина. Нито пък ще произвеждаме "цели проводници". Глупости на търкалета.
Но да живеем с чувството на обречени е още по-глупаво, даже направо самоубийствено. Имаме си Дунав и благодарение на реката Лом в миналото е бил Врата към Европа. Вярно, че сега времената са други, но и други тогава са казвали, че времената са други. Където е текло, пак ще тече.


  02.11.2007 г.

2-ма роми напускат общинския съвет
Петър Драгиев и Горан Юлиянов от "Партия на либералната алтернатива и мира" (ПЛАМ) са заявили, че напуснат Общинския съвет, преди още да е започнал работа. Желанието си да бъдат освободени от местния парламент те заявили ден след изборите, като подали молби до Общинската избирателна комисия. С решение на Общинската избирателна комисия за съветник е определен само Петър Драгиев. Той е третият от листата на ПЛАМ, а Горан Юлиянов е четвърти. Завоюваните сред ромите 1 021 гласа определиха на новата партия три мандата в местния парламент. Ако се осъществят рокадите, в общинския съвет ще влезе петият от листата - Ванюш Лазаров.
Двамата роми, напускащи листата, бяха съветници през миналия мандат, но от политическа партия "Евророма". Горан Юлиянов изкара цял мандат, а футболистът Петър Драгиев стана съветник, след като влезе в сила присъдата на Митко Кънчев. Молбите на двамата съветници са подадени на 29 октомври, но още не са разглеждани, тъй като срокът за произнасяне е едномесечен, заявиха от Общинската избирателна комисия. Освобождаването им може да стане едва след като положат клетва в общинския съвет и подадат оставка чрез председателя на общинския съвет до общинската избирателна комисия. Още петима роми от "Движение за равноправен обществен модел" (ДРОМ) щели да освободят местата си, за да може в съвета да влезе търговецът на метали Борислав Борисов, твърдят посветени в ромските пазарлъци.

Трайната безработица намалява относително
С 18,44% е намалял през първото полугодие средномесечният брой на безработните, който са се регистрирали на борсата повече от два пъти, в сравнение с първото шестмесечие на миналата година. Тогава 2 836 човека са потърсили многократно услугите на борсовите служители, докато сега техният брой е 2 313, сочат данни на Бюрото по труда. В същото време, от гледна точка на поредност на регистрация, тази група остава с най-висок относителен дял от 41,8% в общия брой безработни и бележи нарастване спрямо миналата година с 1,6 пункта. С 0,3 пункта пък е намалял относителния дял на онези безработни, които два пъти са попадали на борсата. Абсолютният им брой също пада с 22,14% и от 2 114, тази година са сведени до 1 646.
Най-чувствителна е промяната при хората, който само веднъж са се озовали в Бюрото по труда. Относителният им дял бележи спад с 1,3 пункта, а абсолютният им брой намалява от 2 099 на 1 576 което прави 24,9%. Положителна тенденция има и при показателя "продължителност на регистрация", който е в пряка зависимост от състоянието на трудовия пазар, образователната и професионалната структура на безработните. При всички групи, структурирани по този признак има намаление в абсолютния брой регистрирани. Най-висок е относителният дял на хората без препитание, прекарали на борсата над една година - те представляват 76,36% от всички регистрирани, но в сравнение с миналото първо полугодие, делът им намалява с 1,09 пункта. Частта на тези с над две години престой обаче се качва с 0,5 пункта, отчитат от ведомството.

Дават помощи на инвалиди
По 39,05 лв. ще получат инвалидите в общината, които са определени първа група с чужда помощ. Раздаването на парите ще започне от понеделник, 5 ноември, съобщи председателят на основната организация в Лом Елена Ставрева. Право на еднократната помощ имат 525 човека от града и селищата на общината. Това са хора с двигателни увреждания с първа група инвалидност, нуждаещи се от придружител. Те получават парите въз основа на член 53 от Закона за интеграция на хора с увреждания (ЗИХУ). "Сумите ще стигнат до инвалидите чрез пощата. Вече са изготвени документите и са предадени на пощата. От 5 ноември пощальоните ще ги носят по адреси и всеки лично ще си получи парите още в началото на следващата седмица. Хората по селата също ще ги получат с пощенски запис. Тази година еднократната помощ е в размер на 40 лв.
Реално на всеки инвалид първа група с чужда помощ ще бъдат дадени по 39,05 лв., като 95 стотинки се удържат за пощенската услуга", поясни Елена Ставрева. Еднократна помощ по чл. 52 и чл. 54 от ЗИХУ се полага и на хора със зрителни и слухови увреждания. Техните суми, обаче, бяха раздадени по ведомост в края на октомври и всеки получи парите си на ръка. Еднократната помощ на инвалиди първа група с чужда помощ се дава от държавата. С нея се компенсират част от разходите им при посещение на общината, болницата, "Социално подпомагане", пощата, съда и други учреждения, за което ползват придружител. Помощта се раздава вече трета година, като първоначално сумата беше 20 лева, миналата година - 30, а сега паричната помощ е 40 лв., поясняват от ръководството на инвалидите.

Обявяват седем свободни места за полицаи
Седем места за постъпване на държавна служба в РПУ - Лом е обявила Областна дирекция. "Полиция" - Монтана. До 28 ноември се приемат документи за полицаи - категория "Е", за които се изисква първоначално професионално обучение, съобщиха от пресцентъра. Полицаите ще бъдат назначени след конкурс, които ще се проведе в срок до четири месеца. За да се сдобият с фуражки, мераклиите за полицаи трябва да премина през ситото на четири конкурсни етапа: изследване на физическата годност, изследване на интелектуалните способности и познания, психологично изследване и заключително интервю. Най-големият препъни камък за бъдещите полицаи се оказва теста за интелигентност, сочи статистиката. За да се справят с теста за оценка на интелектуалните способности, бъдещите полицаи трябва да имат добър капаците на преработка на информацията, пространствено ориентиране и наблюдателност, добра памет, езикова и обща култура и правни познания. Иначе изискванията към кандидатите за полицаи не са високи. Достатъчно е да имат средно образование, да са български граждани, да не са осъждани и да не са прехвърлили 40 години.
Документи се приемат всеки вторник и четвъртък от 10 до 12 и от 14 до 16 часа в "Човешки ресурси" ни ОДП - Монтана до 28 ноември 2007 г. Допълнителна информация може да се получи на тел. (096) 396 259 Проблемът е, че от началото на годината са напуснали 11 полицаи, а за още петима тече процедура по освобождаване. Някои се пенсионирали, а пък други напуснали системата, за да си потърсят по-доходна работа. Двама добри полицай например напуснали, за да станат тираджии. На проведения конкурс за дознатели пък са се явили 12 кандидати, но само четирима юристи успели да преминат през ситото на специализирания тест. От издържалите теста нямало нито един ломчанин. Най-тревожно е положението в община Медковец, където в момента работят само трима полицаи, а двама са подали молби за напускане. Проблеми с кадрите има и в общините Брусарци и Вълчедръм. Един полицаи охранява по няколко села и докато стигне до местопрестъплението, следите на извършителите се губели.

Пеят в памет на Цибрански
Арии из оперети звучаха в Деня на народните будители в памет на маестро Хернани Цибрански на 1 ноември в малкия читалищен салон. Близки, роднини и почитатели на оперетното изкуство изпълниха до краен предел камерната зала на читалището, за да си спомнят с песен за д-р Цибрански. Измина една година откакто го няма между нас, а колкото повече изминава време, толкова повече имаме нужда от него. Той е човекът, будителят, който заема достойно място в 150-годишната летопис на читалището, а името и делото му ще живеят още дълго, каза Борян Никифоров.
С много болка и сълзи в очите колегите му от оперетата пяха в негова памет. Димитър Димитров, работил цели 33 години с маестрото изпълни песента на Данило от "Веселата вдовица". Стефка Славчева сподели, че когато била още 20-годишна студентка д-р Цибрански я открил за оперетата и с дълбока признателност изпълни една от любимите му песни с поклон пред учителя си "Виля". Много овации събра и дуета на Парис и Елена в изпълнение на Стефка Славчева и Златан Маринов. В памет на баща си Ирен Цибранска обяви, че дарява на читалището пиано, цигулка и 45 тома ноти. Така ще съм сигурна, че неговата музика винаги ще звучи, заяви тя.

Коментарна рубрика "Хайде пак": За зърното и плявата
"Изборът на 28 октомври е поучителен. Всеки ще получи това, което е заслужил. Едни ще се радват, други ще страдат, трети ще преосмислят живота си, на четвърти пък ще им е безразлично. Но накрая всичко ще си дойде на мястото." Това написахме на същото място само преди десетина дни. Сега нарочно го повтаряме и съвсем не за да се хвалим колко сме велики и че сме били прави, а като отправна точка за изводите ни от гласуването.
На 28 октомври народът каза кой и защо иска да го управлява през следващите четири години. А, глас народен, глас Божи. Това, което се случи на местните избори е, че хората отсяха зърното от плявата. Те избраха позитивното пред деструктивното. Перспективата пред ретроградното. Читавото пред нескопосаното. Истинското пред лъжовното.
Случи се и това, за което отдавна му беше дошло времето. Старият политически елит, неспособен да предложи, а още по-малко и да убеди жителите на ломската община, че "ние знаем как" и "ние можем", просто бе пометен като цунами от избирателите. И ако преизбирането на Пенка Пенкова бе напълно закономерно и в този смисъл - очаквано, то две-трети от членовете на новоизбрания местен парламент са нови лица. Поне половината от тях не са и партийни членове, а от т.нар. граждански квоти, на съответните политически сили. Пак поне половината общински съветници са млади хора, около 40-годишни.
Дано губещите намерят сили първо да си признаят (затова се иска мъжество), че виновни са си самите те, а не гласоподавателите, които не ги били разбрали. И второ, да преосмислят политическите си действия, а и живота си (за това пък се иска мъдрост) и да (за)работят за Лом и ломчани, както ни уверяваха цели четири години, а някои и много повече. Защото на тези избори много от кандидатите за кметове и общински съветници, с нищо недоказали до този момент, че стават за такива, си повярваха. А човек като се вземе прекалено насериозно, става за смях.
За тях изборът на 28 октомври би трябвало да е поучителен и с още нещо, много важно. Печелят позитивните, перспективните и търпеливите, тези които градят, а не рушат, тези, които работят неуморно и трудът им се вижда, тези, които са по-силни от злобата и завистта. Няма случай, в който някой, някога, някъде да е спечелил избори с негативна, некоректна, и на моменти дори истерична, каквато някои кандидати водеха сега, кампания. Просто няма.
А новите ни управници да се стягат да изпълняват обещанията си. Полагат им се по правило 100 дни толеранс, а след това, всички ние, които сме ги избрали, трябва да ги държим ама много изкъсо. Ако дори и за момент забравят за какво са в общинската администрация и местния парламент, чрез граждански натиск, включително и медиен, да ги поставим на мястото си.
Да отсеем плявата от зърното. Това е демокрацията.


Новини архив Октомври 2007

Новини архив Септември 2007     Новини архив Август 2007     Новини архив Юли 2007     Новини архив Юни 2007

Новини архив Май 2007     Новини архив Април 2007     Новини архив Март 2007     Новини архив Февруари 2007