Новините от ЛомПрес: Архив Август 2007  
   31.08.2007 г.

Ремонтират тротоари и 10 улици
До дни стартира ремонтът на ул. "Хаджи Димитър" в участъка от "Димитър Ангелов" до "Хан Омуртаг". Предвижда се подмяна на водопровода и канализацията, асфалтиране, нови бордюри и тротоари. Тръгва и ремонтът на още девет улици в централната част и кв. Младеново, съобщиха от общината. Средствата са осигурени от местния бюджет.
Нова тротоарна настилка ще се прави по ул. "Славянска" в участъка от "Хан Аспарух" до ул. "Димитър Ангелов". Готов е тротоарът на отсрещната страна на шосето до бившата "Мототехника". Проектът е на стойност 58 000 лв. Поставят се тротоарни плочки на площ от 2 декара, предвидени са и зелени площи около дърветата. Средствата са осигурени от общинския бюджет.
До средата на септември пък ще бъде завършен водопроводът в с. Сливата. 150 000 лв. ще струва полагането на тръбите. Средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството. Сливата е единственото село в общината, в което няма водопровод. Предстои и пускането на водата в с. Долно Линево, след като там също бяха изградени водопроводна мрежа и нов сондаж.
По план се работи по изграждането на колектор в кв. Боруна. Крайдунавският квартал на Лом е в свлачищна зона и направата на канализацията по ул. "Ал. Стамболийски" е основен етап от укрепителните дейности. След като бъдат положени тръбите, шосето ще бъде асфалтирано, предвиждат се нови тротоари и бордюри. Проектът е на стойност 1 006 117 лв.,от които 550 377 лв. общината е осигурила от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството, а още 469 739 лв. са от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".
Предстои изграждането на паркинги, тротоари и зелени площи и в кв. "Калето" по ул. "Пристанищна", това е вторият етап от благоустройството на квартала. Досега бяха асфалтирани разбити участъци от ул. "Пристанищна" и надлеза, за което общината осигури 120 000 лв. от фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Бяха изкърпени и участъци от улиците "Филип Тотю", "Георги Кирков", "Никола Първанов". Изцяло обновена бе ул. "Борил" в участъка от "Славянска" до "Симеон", изкърпва се и улица "Хан Крум".

36 фирми проверяват данъчните
Проверки и ревизии в 36 фирми започва Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Монтана заради разминавания във вноса на фирми от региона и информация, получена от данъчните власти на страните от Евросъюза. Несъответствията са открити чрез електронната система VIES, чрез която данъчните администрации в Европейския съюз обменят информация за всички транзакции между контрагенти от различни държави. Системата се използва от началото на годината, когато България стана равноправен член на ЕС. За първото полугодие данъчната дирекция в Монтана са постъпили 543 VIES декларации. Най-честите грешки в документите са при отчитане на вноса и начисляване на ДДС.
Вместо идентификационни номера на контрагенти от европейските държави са посочени такива на български фирми. Често бизнесмените посочвали само размера на ДДС, без да вписват данъчната основа за начисляването му. Има и фирми, които не са издали протоколи за осъществения внос от страна-членка на Евросъюза или пък са ги издали със закъснение. Установени са и фирми, вписали в декларациите некоректни ДДС номера на фирмите, с които са сключени сделките. Заради откритите несъответствия, данъчните ще проверят 35 фирми от областта, а на една ще направят ревизия, за да установят причините за разликите между декларираните покупко-продажби между българските и европейски фирми.

Избираме кметове и съветници на 28 октомври
Политическите сили се споразумяха за квотите в секционните избирателни комисии за провеждането на местни избори още в първата си консултация на 30 август, свикана от кмета Пенка Пенкова. Според инструкция на Централната избирателна комисия, за разпределението на членовете на ОИК и СИК се използва квотния принцип на представителство на партиите и коалициите в Народното събрание. Така в общинската и секционните избирателни комисии ще има само членове от парламентарно представените "Коалиция за България", НДСВ, ДПС, "Атака", ОДС, ДСБ и БНС.
Общинската избирателна комисия (ОИК) ще бъде от 11 членове, решиха политическите сили. "Коалиция за България" ще има трима представители в ОИК, НДСВ и ДПС по двама, а "Атака", ОДС, ДСБ и БНС по един член. Председателят ще бъде излъчен от "Коалиция за България , двамата заместници от ДПС и СДС, а секретарят - от НДСВ.
Гласоподавателите от община Лом ще дадат своя вот в 52 секционни избирателни комисии (СИК). Те ще бъдат от 7 членове - председател, зам. председател, секретар и четирима членове. Председател, зам. председател, секретар и членове ще включва всяка комисия. "Коалиция за България" ще има 133 членове, а 84 души е квотата на НДСВ. ДПС има право на 55 представители, а по 26 се падат на ОДС и ДПС. БНС ще бъде представен от 21 членове, а "Атака" - от 19.
До 4 септември партиите и коалициите трябва да посочат имената на представителите си в Общинската избирателна комисия. Предизборната кампания стартира официално от 28 септември. Изборите за кмет на Община Лом, кметове на кметства и общински съветници са на 28 октомври.

Градушка удари Станево и Ковачица
Град с големината на орех се изсипа над Станево и Ковачица и съсипа лозята в неделя следобед. Градушката бе придружена със силен вятър, който прекъсна жици от електропровода и изпочупи клони на дървета. При бурята не са пострадали хора и животни, съобщиха от Гражданска защита. Градоносният облак се изсипал към 16.45 часа на 26 август. От Регионалната дирекция за борба с градушките съобщиха, че облакът е влязъл от Румъния, но нямали право да стрелят към границата. Стрелба е започнала, когато той се е пренесъл към вътрешността на страната. След като градобойците изстреляли 25 заряда, валежът преминал в дъжд и предотвратили градушка в село Лехчево.
От градушката са пострадали 12 000 декара ниви, лозя и градини, съобщиха от Областната служба "Земеделие и гори" след оглед на място. Най-силно са засегнати 1 500 дка лозя и градини в Станево, където ледените късове са поразили от 40 до 60 процента от реколтата, а 3 000 дка слънчоглед са пострадали на 40 %. Около 15 процента са поразени 5 000 дка царевица в землището на с. Ковачица, 2 450 дка със слънчоглед са засегнати на 30 %. Силната буря остави на тъмно хората от двете села. В Ковачица електрозахранването бе възстановено още същата вечер, а хората от Станево останаха без ток до понеделник на обяд.

Скутери ще летят по Дунава
Лом ще бъде домакин на втория кръг от републиканското първенство по водомоторен спорт и турнира за купата на "Пристанищен комплекс - Лом. Състезанието ще се проведе на 1 и 2 септември на плажа пред ресторант "Лагуна". В надпреварата ще вземат участие скутеристи от Варна, Кърджали, Балчик, Първомай, Тутракан, Казанлък, Русе, София и Лом. От 15 часа в събота ще се проведат първите два старта на състезатели от всички класове. Официалното откриване на двата турнира ще се състои в неделя от 9 часа. Същия ден ще се проведат и другите два старта. За класирането в републиканското първенство ще се вземат трите най-добри постижения от четирите старта, гласи регламентът. За пореден път ще се проведе и състезание на ветераниза купата на Тодор Трайков - бивш състезател и съдия, учредена преди три години в негова памет.
Ломският клуб по водни и екстремни спортове ще участва с 11 скутера от всички класове, съобщи мениджърът Спиридон Дочев. В най-малкия клас SA ще стартират 14-годишните Вероника Емилова и Николай Красимиров. В останалите класове ще се състезават Емил Георгиев, Марио Петров, Благовест Ангелов, Тони Емилов, Тони Йорданов, Красимир Николов и Любомир Василев, като някои от пилотите ще мерят сили в два класа. "От 2003 г. ломските скутеристи са шампиони на страната. Надяваме се и тази година купата да остане в наши ръце", каза Спиридон Дочев.

Коментарна рубрика "Хайде пак": За безработните и крадците
Трайната тенденция към намаляване на безработицата през последните три години е добра новина. Въпреки че все още равнището й е високо, стъпка по стъпка и този проблем намира решение, колкото и банално да звучи. Резкият спад на безработицата предстои съвсем скоро. Сериозни инвеститори са на прага на града, който ще прекрачат със сигурност още през 2008 година. Преговорите са в напреднал етап, но да не слагаме каруцата пред коня. Десетки милиони ще влязат в региона и от структурните Фондове на Европейския съюз, пак догодина. Но няма да се "дават", а ще ги получим само ако ги защитим с проекти, както през последните години.
Проблем обаче може да се яви квалифицираната работна ръка. Не че за хора с ниско образование и без специалност няма да има работа, но за тях ще е по-трудно. И това съвсем не са "подробности от пейзажа". Както не са и кражбите посред бял ден. Крадците стават все по-нагли и нищо не ги спира. Това пък е лошата новина. Краде се и от заможни, и от бедни - от злато, накити, пари в брой, до всевъзможни кабели, метални джунджурии, черджета и буркани със зимнина. Иначе животът си тече. В очакване на повече добри новини, въпреки трудното ни битие.


  24.08.2007 г.

И БСП издига Пенкова за кмет, общинската организация: Не!
Пенка Пенкова да бъде подкрепена от БСП за кмет на Община Лом на местните избори, обявиха от Изпълнителното бюро на Висшия съвет, след заседанието в понеделник, 20 август. Новината бе съобщена по всички национални медии, официалният сайт на БСП също посочи Пенкова като кандидат на социалистите. Още през февруари пък НДСВ заяви, че ще подкрепи Пенка Пенкова за втори мандат. Общинският съвет на БСП в Лом обаче категорично се противопостави и дистанцира от решението на Висшия съвет. "Не сме съгласни и няма да подкрепим Пенкова. Нас никой не ни е питал, нито е търсил мнението ни. Най-вероятно Висшият съвет е ползвал проучване, според което Пенкова е консенсусна фигура за Лом. Ние обаче няма да се съобразим с това." - заяви депутатът инж. Жори Алексиев. Според източници от БСП, различни социологически проучвания сочат Пенка Пенкова като успешен кмет, с висок рейтинг - между 65 и 72 процента в изследванията. Над 50 % от анкетираните са категорични, че ще гласуват за нея, ако се кандидатира за втори мандат. Пенкова е консенсусна личност, има подкрепата на немалка част от симпатизантите на БСП, както и на привържениците на НДСВ, хора на ГЕРБ, ДСБ, ДПС и СДС, сочат данните на социолозите.
На извънредно заседание в сряда, 22 август, ръководството на ломските социалисти написа Открито писмо до Изпълнителното бюро на ВС на БСП и медиите, в което заявява, че решение на Общинският съвет на БСП - Лом да подкрепи Пенка Пенкова "няма и не може да има, тъй като в нито една от основните партийни организации, нито в Общинския партиен съвет, е постъпвала такава кандидатура". Според местната партийна централа, Пенкова не може да бъде кандидат на БСП, тъй като срещу нея вървяла прокурорска проверка. Общинският съвет на БСП ще обяви официално своята кандидатура за кмет на 27 август. Двама са номинираните, които общинската организация обсъжда за избор на кандидат-кмет на БСП - д-р Любомил Петров и инж. Рачо Илиев, съобщи депутатът инж. Жори Алексиев. "Уважавам правото на мнение на всеки. Лично аз приемам решението на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП да ме подкрепи за втори мандат като признание за успехите в управлението на Община Лом през последните години. За мен подкрепата на БСП е признание за много доброто взаимодействие с правителството на тройната коалиция, признание за едно успешно сътрудничество между местна и централна власт, благодарение на което успяхме да изпълним инфраструктури и социални проекти за над 13 милиона лева, които промениха облика на Лом." - заяви кметът Пенка Пенкова в изявление до медиите.

Градят паметник на Аспарух
Да се учреди обществена Фондация "Аспарухов вал - Лом" решиха местни ентусиасти. На учредителната среща, която се проведе в камерната зала на читалище "Постоянство" присъстваха и съидейници от Монтана. Целта на фондацията е да инициира, подготви и реализира изграждането на Дом-паметник на Хан Аспарух над града в района на Маймунбаир. фондацията ще бъде учредена като юридическо лице с нестопанска цел и се определя за извършване на дейност в обществена полза. Като учредител на фондацията може да се включи всяко дееспособно физическо лице без оглед на гражданство. Достатъчно е да приема целите й и желае да работи за тяхното осъществяване.
Фондацията се създава по инициатива на ломчанина Никола Матеев, който предоставя своя земя за изграждането на паметник на създателя на българската държава Хан Аспарух. Чрез фондацията ще се набират средства за издигането на монумента. Нейното имущество ще се състои от учредителното дарение, както и постъпили дарения на граждани, фирми и организации, които подкрепят патриотичното начинание. В момента текат процедури по юридическото узаконяване на фондацията. Предстои да бъде приет Устав и ръководни органи на фондацията - Съвет на дарителите и Управителен съвет, както и откриване на собствена банкова сметка за набиране на средства за издигане на Аспаруховия паметник.

Дават зърнени субсидии до 31 август
Срокът за кандидатстване за целева субсидия за компенсиране на земеделските производители за напълно пропаднали площи от пшеница и ечемик изтича до края на месеца. Стопаните без реколтирани площи следва да подадат документите си в областното поделение на държавен фонд "Земеделие" до 31 август 2007 година, напомнят от Общинската земеделска служба. По 35 лв. компенсация на декар пшеница и по 30 лв. на декар ечемик ще получат земеделците от Държавен фонд "Земеделие", заради пропадналата от тазгодишното безводие зърнена реколта. Общият финансов ресурс за компенсиране на загубите от сушата е 7 500 000 лв. Целевата субсидия ще бъде изплатена до 30 септември т. г. От нея могат да се ползват само регистрирани земеделски стопани, които са включени в списък, утвърден от Главна дирекция "Земеделие и гори" на Министерството на земеделието и продоволствието.
За целта производителите трябва до 31 август да представят в областното поделение на фонда молба за участие в целевата субсидия, както и проект на договор по образец, актуална регистрационна карта, копия на анкетни карти с анкетни формуляри, заверени от ОД "Земеделие и гори" - Монтана, удостоверения за наличие или липса на задължения към НАП и ДФ "Земеделие", декларация за липса на свързаност с други длъжници на фонда и оригинален констативен протокол за нанесени 100% щети от сушата. След проверка, Областното поделение на ДФ "Земеделие" изпраща преписката в Централното управление със становище за изплащане или отказ на финансова помощ. Компенсацията се превежда по банков път по сметката на земеделския производител, крайният срок за изплащане на субсидията е 30 септември 2007 година, поясняват от Общинската служба "Земеделие и гори". Продължават проверките на пропадналите площи със слънчоглед и царевица в селищата на общината. Досега са подадени 40 молби, половината от тях са обходени от комисията и са съставени констативни протоколи. От 17 170 дка царевица, 3 588 дка са силажирани. При слънчогледа напълно пропаднали са 841 дка от 54 600 дка посеви, сочат данните в момента.

Емил Андреев отново номиниран за национална литературна награда
Новият роман на ломчанинът Емил Андреев "Проклятието на жабата" е сред номинираните творби от селекционната комисия за Националната литературна награда "Елиас Канети". Номинациите бяха обявени миналата седмица от литературния критик и председател на комисията доц. Михаил Неделчев. Националната литературна награда "Елиас Канети" е учредена от община Русе и Министерството на културата със съдействието на Международното дружество" Елиас Канети" в чест на 100-годишнината от рождението на писателя-нобелист. С наградата се удостояват български автори в областта на литературата и драматургията. Тя се връчва на всеки две години в навечерието на 1 ноември. Нейният пръв носител през 2005 г. е Константин Илиев.
Новият лауреат ще бъде определен през октомври 2007 г. За националната литературна награда са номинирани и Ангел Игов - "К", Петър Делчев - "Трънски разкази", Димитър Динев - "Ангелски езици", Камен Донев - "Всичко до тук", Владислав Тодоров - "Дзифт", Теодора Димова - "Адриана", Владимир Зарев - "Светове" и Алек Попов - "Черната кутия".
Романът на Емил Андреев "Стъклената река" спечели наградата за най-добър български роман за 2005 г. на фондация "ВИК". Книгата бе преведена на английски, а продажбите й достигнаха рекордните за българския книжен пазар 10 000 екземпляра. Предстои романът да бъде филмиран. Сценарият вече е завършен, а средствата за кинопродукцията са осигурени от Министерството на културата.

Коментарна рубрика "Хайде пак": Пак жегааа!
Убийствени горещини пак ни налегнаха. И сякаш няма край. Прогнозите на синоптиците за горещ септември съвсем са обезсърчителни. Гореща есен ни обещават и политиците. Тая тема обаче ще е оставим за по-нататьк, когато стане наистина горещо. Засега е ясно само, че на малка сметка, хубава жена и успешен кмет всички се натискат, както проф. Михаил Константинов сполучливо характеризира битката на партиите знакови фигури да бъдат техни кандидати. Само няколко примера за това как успешни кметове се оказват в предизборния водовъртеж. ГЕРБ си харесали Варненския кмет Кирил Йорданов, но БСП им го отмъкнали. БСП искали Детелина Николова да е техен кандидат в Добрич, която стана кмет от НДСВ преди четири години. Сега обаче ГЕРБ я придумали да е техен кандидат, от БСП се примирили, а за НДСВ останал тихия ропот. Пенка Пенкова бе обявена за кандидат на БСП от ИБ на Висшия съвет, преди това номинирана и от НДСВ, желана е и от други партии, но местната партийна централа на социалистите и дума не ще да чуе и ще издига друг..Такива ми ти работи.
Иначе в жегата не се случва кой знае какво. От горещините дори мислите за поскъпването на тока, хляба и всичко останало, както и диференцираните заплати на учителите, които май ще стачкуват още в първия учебен ден, или ужасните добиви от слънчогледа и царевицата, и разни други делнични грижи, остават някакси безинтересни. Това обаче не е само от жегата. Народът е недоволен, ама търпелив. За добро или за лошо. Най-добре ще е час по-скоро да захладнее, защото в горещините не само че не може да се прави нищо, но и се размекват мозъците. А когато разумът заспи, излизат чудовищата, беше казал още Франциско Гоя.

Жълто око: Напълниха кабинета на Пенкова с цветя за рождения й ден
Просторният кметски кабинет се оказа тесен, за да побере цветята и подаръците, които Пенка Пенкова получи за рождения си ден на 22 август. Кметицата приемаше с радост и чувство за хумор от граждани, приятели и служители актуалните напоследък червени рози, стандартните жълти маргаритки, бели гербери и виолетки. В края на работния ден Пенкова събра колектива на общината за да почерпи и благодари.


  17.08.2007 г.

Фалшиви пари се въртят в града
Менте банкноти от всички стойности са плъзнали в обръщение сред населението. Поне по 4-5 случая на ден засичат касиерите в големите магазини, алармират търговските работници. Възрастна жена не можа да си купи хляб, тъй като банкнотата от 2 лева, с която искаше да плати, се оказа фалшива, видя наш репортер. При проверката на специалния апарат тя изглеждаше напълно синя, за разлика от двете оригинални банкноти, при които ясно се отличаваха защитните елементи. Парите, обаче, й били върнати като ресто от друг хранителен магазин, в който преди това пазарувала, поясни разтревожената клиентка. Малко преди това касиерката в супермаркета засякла две фалшиви петолевки. Ежедневно през ръцете й минават книжни пари менте от всички купюри, каза тя. Въртят се сполучливи имитации както на банкноти от 100 и 50 лева, така и на двадесетолевки, десетолевки и останалите номинали.
Много малко магазини, обаче, са снабдени с апарат за идентификация на банкнотите. Затова подправените пари свободно се въртят в обръщение, докато бъдат засечени от някоя банка, магазин или друго ведомство. Хората сами могат да проверяват българските банкноти за наличието на защитни елементи, за да не се окажат измамени, съветват от Българска народна банка в специално разпространена брошура. Когато приемаме банкнота, трябва да се опитаме да усетим на пипане специфичната й хартия, както и релефа на надписа "Българска народна банка" и на портрета. Следващото тестване на банкнотата е като я насочим срещу светлинен източник. Трябва да търсим ясно изображение на воден знак, регистър на проглед и осигурителна нишка с повтарящ се в нея текст. Следващото, което трябва да направим, е да наклоним банкнотата и да наблюдаваме пулсирането на числото, обозначаващо номиналната стойност и проблясването на фигурите в различни цветове по холограмната лента.
Бъдете внимателни и проверявайте банкнотите си, ако не искате да "изгорите" или да се окажете в конфузна ситуация при плащане. А когато някой се опитва да ви пробута неистинска банкнота незабавно трябва да се обадите на телефон 166. А ако вече сте получили фалшива банкнота, трябва да я предадете в полицията, срещу издаден от тях документ. Неистинските банкноти, обаче не се заменят и не се връщат, предупреждават банкерите.

Глоби за 15 000 лева по Наредба №1
Глоби по 100 лв. са наложени на 114 шофьори за нарушаване на забраната за движение по пешеходните зони в града през първото полугодие. Издадени са 354 наказателни постановления при проверките на общинските служителите по Наредба №1 и полицаите. Почти две трети от санкциите са за преминаване през Главната улица, Дунавския парк и площадите. За изхвърляне на боклуци на нерегламентирани места са глобени над 60 нарушители - 33 са санкционирани по 50 лв., а 27 са санкционирани по 20 лв. 75 берачи на липи са глобени заради варварско чупене на билковите дървета. Наложени са им санкции от по 50 лв. Стотици липи бяха изпочупени най-вандалски през юни, въпреки забраните и призивите за опазване на дърветата.
401 акта за шестте месеца са съставили инспекторите по Наредба №1, издадените наказателни постановления са 354. Глобите са на стойност 15 100лв., но само 20 от нарушителите са платили доброволно. Останалите 334 глобени са предадени на Агенцията за държавни вземания за принудително събиране. Общинарите са направили бележки на 884 граждани, повечето за привеждане на дворове и тротоари в приветлив вид. Връчените писмени предписания са 136 със срок за отстраняването им и са най-вече заради хигиенни нарушения.

Изтича срокът за безплатно гориво
Крайният срок за подаване на заявления за безплатно твърдо гориво на бедни домакинства изтича на 31 август, напомнят от Дирекция "Социално подпомагане". За еднократната целева помощ могат да кандидатстват социално слаби семейства, които отговарят на изискванията за отпускане на безплатни дърва и въглища през новия зимен сезон. Молбите се подават в приемната на Социални грижи всеки ден, а за селищата на общината - по определен график в кметствата. Право на целевата помощ има всеки бедняк, чиито средномесечен доход не надвишава границата за достъп, посочена в таблица за всеки конкретен случай.
2 686 са подадените до момента заявления за отпускане на помощ за отопление с твърдо гориво за Лом и селата. От тях 2 501 са за покупка на въглища, а 185 човека са пожелали дърва за огрев. Право на ваучер на стойност 180 лв. са получили 1 891 кандидати. Заради несъответствие с критериите за подпомагане, отказ е направен на 438 нашенци. Около 500 са реализираните до момента ваучери, срокът за доставката на горивото изтича на 31 декември 2007 година, предупреждават от ведомството. Всички складове за търговия с твърдо гориво са заредени с достатъчно количество брикети, въглища и дърва. Всеки притежател на ваучер може да избира доставчика си според цената на предлаганото гориво. Предварително обаче хората трябва да уточняват дали транспортът е включен в цената или не, съветват социалните служители.
"През септември започват масови проверки за целевото използване на ваучерите. Комисии от социални служители ще обхождат адреси и ще гледат дали горивните материали са в двора на притежателите на ваучери. В случай, че кюмюрът и дървата липсват, нарушителите ще бъдат лишавани от помощ за отопление за една година", каза зам. директорът на "Социално подмомагане" Асен Методиев. Заради изтъргувани ваучери, тази година на 40 бедняци е отнето правото на целева помощ за гориво, отчитат от "Социално подпомагане". Социално слабите първокласници пък ще получат наесен по 120 лева еднократна помощ, вместо досегашните 80 лева. Помощта ще се дава, само ако децата посещават редовно училище. Тя се полага на семейства, чиито средномесечен доход на всеки член е по-малък или равен на 200 лв. Условието е приходите на родителите да не надвишават дохода, определен за получаване на семейни помощи. Около 150-160 се очаква да бъдат първокласниците от бедни семейства, които ще прекрачат прага на училището тази есен. В едномесечен срок след раздаването на парите, ще бъде изискана информация от директорите дали децата са започнали училище. Миналата година са констатирани три случая на отказ от училище на подпомогнати деца.

Втора акция срещу комари и кърлежи
Второ пръскане срещу комари и кърлежи извърши общината вечерта на 15 август. Дезинсекцията се проведе с наземна техника и препарата "Цитрол", който има карантинен период 24 часа. Третирани са над 1100 декара зелени площи в централната част и кварталите на града. Обработени са и дворовете на училищата и детските градини, както и парковете и градинките. Пръскането се извърши от фирмата "ДДД Груп - Дезинфекциозна станция" ООД - Враца, след сключен договор с община Лом. Това бе второто третиране срещу насекомите. Първата акция срещу комари, кърлежи и бълхи се проведе точно преди месец. Препаратите, които бяха използвани в дезинсекцията, са биоразградими, не натрупват вредни остатъци в околната среда, устойчиви са на слънчевите лъчи, краткотрайните дъждове не намаляват действието им. За пръв път препаратите се размесват не с нафта, а със специално олио. Така се отстранява задушливият и неприятен мирис на петролни продукти. Препаратите са безвредени за хора и животни.

Посрещаме международната регата
140 участници в Международната туристическа регата ТИД-2007 стартираха при Видин в българския участък и акостираха на ломския бряг на 14 август, вторник. Шестима ломчани, живеещи в София, се включиха в похода от Лом. В следващите етапи се очаква да се присъединят още 60 лодкари, съобщи представителят на Българската федерация по туризъм г-н Каневчев. Представители на гребни клубове от Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия, България, Франция, Холандия, Великобритания и Австралия изминаха 45 километровата отсечка от Видин до Лом и отседнаха на бивак в Дунавския парк за нощувка. За участниците в регатата бяха разкрити временни пунктове за хляб, плодове, зеленчуци, бира, течаща вода, охрана. В тяхна чест вечерта бе даден коктейл в ресторант "Трансимпекс" от кмета на общината Пенка Пенкова.
Стартът на 52-та международна гребна регата ТИД-2007 беше даден на 23 юни в германския град Инголщадт, откъдето тръгнаха 300 участника. И тази година най-многобройна е групата на германците. Сред тях има семейство с две деца, момичета на 5 и 7 години. 53 от представителите на германската кану-федерация ще изминат цялото разстояние от 2093 км от старта до финала в Силистра. Дължината на българския участък е 509 км.
"Благодарение на съвместната работа на БТС, Асоциацията на Дунавските общини и всяка една община, се провежда цялата тази организация по изграждането на къмпингите, удобствата за битуване и културните мероприятия, които дават допълнителна информация за страната и района. В Лом винаги организацията е била на високо ниво. Промяната на мястото за къмпинг в Дунавския парк от четири години насам, допринесе много за новата визия на ТИД на българска територия и конкретно на Лом. Изключителна взаимопомощ има между ТД "Аспарухов хълм" с председател Виктор Кръстев и Общината, под патронажа на кмета Пенка Пенкова. Тръгваме си с отлични впечатления и добре отпочинали", сподели Каневчев.

Наш състав жъне успехи
Най-младата група за изворен фолклор "Ломски ритми" при читалище "23 септември" с художествен ръководител Младен Младенов се представи впечатляващо на Втория национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка", преминал под патронажа на д-р Евгени Желев, кмет на община Стара Загора. Съборът, който се състоя на 11 и 12 август в комплекса Старозагорски минерални бани, събра фолклорни състави от цялата страна. Със сърцатото си изпълнение на автентичен северняшки фолклор, ломският състав завладя публиката и журито, с председател доц. Крум Георгиев. Нашите танцьори спечелиха симпатиите на всички и получиха специални поздравления от останалите участници в събора. Ломчани се представиха с "Дунавско хоро", "Изручанка" и "Шала уна", а Тодорка Любенова, облечена в оригинална народна носия, тъкана от майка й, огласи простора с народните песни "Я дойди, либе ле" и "Снощи си, мамо, поминах".
За участието си в националния фолклорен събор, групата е удoстоена с грамота. Персонална грамота получи и Тодорка Любенова. Съставът е поканен да участва на фолклорни празници в Сливен, Смолян и Свиленград. Групата за изворен фолклор "Ломски ритми" е създадена през ноември 2006 година по инициатива на председателя на читалище "23 септември" Тодорка Любенова. В нея участват 27 мъже и жени от различни възрасти, които обичат българските народни танци и песни и изпитват удоволствие да ги пресъздават. Това е второто участие на групата в подобен събор. През юни танцовият състав направи своя дебют на Петропавловския фолклорен събор в Лясковец. Ломчани са забелязани и поканени на Тракийския събор "Богородична стъпка".
"Групата има качества и потенциал, които ще усъвършенстваме. Толкова интелект, очарование и талант, събрани на едно място, впечатляват публиката и ме стимулира да работя за развитие и израстване на състава. Целта е да получим най-високата категория, звание "Представителен колектив" със сертификат за международни участия. Освен това, съставът е отворен и всеки, който желае, може да дойде при нас", сподели Любенова.

Коментарна рубрика "Хайде пак": Битка на пътя
Всеки трети шофьор се оказа в нарушение при акция на полицията само в един ден. Превишена скорост, алкохол в кръвта, неизправни МПС, неправоспособни водачи. Това са само част от нарушенията. Справедливо назидаваме и хванатият да кара пиян училищен директор. Защото не учителите са виновни за възпитанието на "бъдещето на нацията", просто обществото ни отдавна се е предало, и както всичко останало, нехае и за децата.
Слава Богу, че напоследък няма смъртни случаи и тежки травми в Ломско от безумното шофиране по улици и шосето. Само Господ обаче не е достатъчен, за да ни опази при лудото натискане на педалите, независимо дали е след няколко ракии или просто ей-така. При шофирането без предпазни колани и с неизправни автомобили. При неспазването на ограниченията за скоростта и ред други правила, които ако ги спазвахме, щеше да има ред и сигурност и за пешеходците и за водачите на МПС.
Битката по пътищата е безмилостна. Според катаджиите, вече се наблюдава някакъв респект от законите, все повече водачи пътуват с предпазни колани, става ясно при проверките. Кампанията, подета от медиите с участието на популярни личности, също дава ефект. Макар че по ирония на съдбата точно едно от рекламните лица - световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, предизвика тежка катастрофа и смъртен случай. А е и време полицаите да почнат да спират и луксозните джипове и лимузини, нали самите те признаха, че не смеят, защото после ще им се наложи да изпишат кофи с мастило, а някои може и да захвърлят униформите.
Може и един ден да се научим да спазваме правилата за движение и да сме толерантни. Но за това освен строги закони и стриктни катаджии, са необходими и първите седем години. Така е. Всичко се учи и е въпрос на възпитание!

Жълто око: Емил Андреев пише нов роман в планината
Романист номер едно през последните години Емил Андреев пише новата си творба, усамотен в къщата си в Средногорието. Компания на автора на "Ломски разкази" и "Стъклената река" в махала Равни рът му правят божествената природа и две кучета, но през почивните дни го навестяват приятели от цялата страна. Третият роман на Емил ще се казва "Небесата на Йоан" и ще се появи на книжния пазар догодина, довери писателят пред "Жълто око".


  10.08.2007 г.

Пет спечелени проекта изпълнява общината
Дневен център за възрастни изгражда общината в сградата на бившето помощно училище "Д-р Петър Берон". Проектът "Създаване на дневен център за възрастни на пенсионна възраст "Грижа за нашите родители"" се финансира по Програма ФАР с 360 000 лв., като общината не участва със собствени средства. В момента сградата, където ще се помещава центъра, се ремонтира. Обновените помещения ще бъдат обзаведени, за да осигурят условия за социални и медицински услуги, от които ще се ползват 40 възрастни хора на пенсионна възраст. В център "Грижа за нашите родители" ще бъдат открити 14 нови работни места.
Работим по още четири проекта, за които кандидатствахме и спечелихме финансиране, каза кметът Пенка Пенкова в отговор на питането на общинския съветник Ванюш Лазаров. Проектът "Добри съседи - добри партньори" се финансира по Програма ФАР със 76 719 евро, партньор е побратимената община Панталей, Ниш. Проектът предвижда създаването на консултантски бизнес център. По проекта ще бъде разработена Стратегия за икономическо сближаване и развитие 2007 - 2013 г.
Строителството на нова сграда и ремонта на сегашната в Дома за възрастни хора с умствени увреждания "Чучурката" се финансира с 390 000 лв. от МТСП. Целта на проекта е осигуряването на достъпна, безопасна и уютна жилищна сграда за домуващите, както и създаване на условия. По програма "Красива България" общината ремонтира спортната зала "Балканиада". 196 808 лв. е финансирането на обекта, като половината от средствата са осигурени от общинския бюджет.
Също с община Панталей, Лом е партньор по проекта "Изкуство без възраст и граници", който се финансира по Програма ФАР с 29 126 лв. Целта на проекта е културно сътрудничество и създаването на Арт Инфо Център, в който да се изявяват творци от двата погранични региона.

24 са осъдени за неплатени наеми на общински имоти
24 дела е спечелила общината срещу наематели и ползватели на общински имоти заради неплатени наеми. От дължимите 42 521 лв. в хазната са влезли 20 003 лв., продължават изпълнителните производства по събиране на останалите неплатени суми. В 312 дела общината е била страна през последните четири години. Освен по делото с "Ком трейдинг" ООД, общината е изплатила 2917 лв. като обезщетение при възстановяване на работа на общински служител и 1175 лв. на служител, уволнен от ликвидираното помощно стопанство към "Социални грижи". Дела с парични искове към общината водят четирима бивши служители на ликвидираното дружество "Обредни дейности", които в момента се гледат от различни съдебни инстанции.
Заради прекратен договор с Окръжна дирекция "Полиция" през 2003 г. от тогавашния кмет, общината е осъдена да изплати 34 497 лв. на трима служители на дирекцията. След обжалване на решението от страна на общината, искът е намален на 16 909 лв. с решение на Софийския апелативен съд. Общината обжалва и това решение пред Върховния касационен съд, но засега инстанцията не се е произнесла.

Мост над Лома пред срутване
Пешеходният мост над река Лом край Сталийска махала е заплашен от срутване. Внезапно придошлите води на реката замалко да отнесат съоръжението. Мостът е с разбити основи и усукано платно от години, след като никога не е ремонтиран. 150 000 лв. ще струва укрепването на моста. Още в края на миналата година алармирахме Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии, те не са отказани, но получихме само 6000 лв., казаха от общината. Специалисти отново са оценили състоянието на пътното съоръжение и общината ще кандидатства отново за финансиране на ремонта.
Със средства от фонд "Бедствия и аварии" общината е извършила ремонти на улици и укрепване на застрашени обекти, каза кметът Пенка Пенкова в отговор на питане общинския съветник Цветан Димитров. Възстановени са улиците "Тодор Каблешков" и "Добруджа", които почти бяха изровени от поройни дъждове миналата година. 111 234 лв. пък бяха отпуснати за изграждане на водоизточник за питейна вода в с. Долно Линево. Сондажът е изграден, водата вече е с много добри показатели, остава да бъдат финализирани процедурите по пускането на обекта, каза Пенкова.
За 262 000 лв. бе изградена защитна стена по десния бряг на река Лом. Частичното укрепване на четвъртокласния път Лом - Замфир - Трайково бе финансирано със 160 000 лв. от фонда. За спешното изграждане на защитни диги в района на пристанището при рекордно високите води на Дунав през 2006 г. са изразходени 64 874 лв. Разчистването на защитните съоръжения бе финансирано от фонда с 47 350 лв. За частични ремонти на частни жилищни сгради в Лом, Сталинска махала, Замфир и Станево чрез общината, фонд "Бедствия и аварии" осигури 62 000 лв. Изграден е и отводнителен канал в Трайково на стойност 21 709 лв. За ремонт на покрива на "ДКЦ-1 Лом" ЕООД са изразходвани 18 150 лв. и 9 418 лв. за възстановяване покрива на читалище "Венета Рангелова" в Трайково. 10 000 лв. пък бяха отпуснати за възстановяване на четвъртокласен път Сталинска махала-Расово.

Доставят вода за Сливата
Стартира проектът за водоснабдяване на Сливата. До един месец в селото трябва да потече вода по чешмите в домовете на хората. 150 000 лв. ще струва полагането на тръбите. Средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството. Сливата е единственото село в общината, в което няма водопровод. "Водата е най-сериозният проблем на хората от Сливата. При моите срещи с тях винаги те са поставяли на първо място въпроса кога най-сетне и те ще имат вода и ще живеят по-нормално. Сега, с изграждането на водопровода, този проблем ще бъде решен." - каза кметът Пенка Пенкова.
Хидрофорна станция пък ще подава вода за високите части на кв. Младеново. В сградата, която ще бъде изградена в центъра на квартала, ще бъде монтирана помпа, за да поддържа постоянно налягане на водата. 35 000 лв. ще струва изграждането на съоръжението, средствата ще бъдат осигурени от МРРБ по проект на общината. Водопроводна мрежа във високите части на кв. Младеново, каквато никога не е имало, бе изградена през последните три години, но живителната течност не стигна до тях, заради липса на водоем. Досега бяха изградени два етапа от водопроводната мрежа през 2004 и 2005 г. Първият етап бе на стойност 172 000 лв. и се финансираше от Социално-инвестиционния фонд. Още 300 000 лв. бяха осигурени от Министерството на околната среда и водите за втория етап. Над 12 км тръби бяха положени по улиците в квартала. Вода във високите зони на Младеново ще има най-късно до два месеца, казаха от общината.

Пчеларите искат помощ
Държавните институции да се намесят спешно с целеви субсидии за спасяване на българското пчеларство. Но не с обидните 20 ст. за килограм пчелен мед от земеделските производители, които няма и да вземем, защото никой не ни уведоми кои изкупвачи на мед имат право на субсидия. Надяваме се най-после да обърнете внимание на пчеларството, намесата на държавата е необходима сега и веднага!
Това са исканията на членовете на ломското пчеларско дружество "Пчела" изпратени на 9 август чрез декларация до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министерството на земеделието и продоволствията и националната браншова организация на Българския пчеларски съюз. Заради голямата суша медоносните растения не се развили, изсъхнали и не дали необходимия нектар за производството на мед и други пчелни продукти, необходими за възпроизводството на пчелните семейства. На пчеларите се наложило още в средата на лятото да подхранват пчелните семейства, за да оцелеят. В момента в пчелните семейства има по 1-2 кг. мед, а за да изкарат зимата са нужни по 12-14 кг. Ако не се вземат веднага мерки за подхранване, пчелите ще загинат.
Чакаме, искаме и настояваме да получим държавна помощ, за да спасим от гибел българското пчеларство, апелират от ломското дружество и припомнят на първите държавни мъже гениалното заключение на Айнщайн: "Ако по някакъв начин бъдат унищожени пчелите на Земята, най-много след четири години ще загине цялото човечество". Ако не бъдат удовлетворени исканията им, пчеларите ще организират национален протест пред Министерството на земеделието и продоволствието в края на септември. Цената на меда ще скочи от 8 до 12 лева на дребно.

Акробат трети на европейско първенство
С бронзов медал се вьрна Венелин Първанов от Първото европейско пьрвенство на неолимпийските спортове в Киев. Той е състезател на клуб "Олимп" и е част от четворката мъже на националния отбор на България по спортна акробатика. Отборът на Русия спечели първото място, втори са украинците, а бронзовият медал завоюваха българите.
21-годишният Венелин Първанов е възпитаник на СК "Олимп" и от 2000 година участва в състезания. Той е студент в треньорския профил по акробатика на Националната спортна академия. От тази година се състезава в националния отбор и стана републикански шампион в четворка мъже. Двама от възпитаниците на Росен Войнов са превърнали хобито си "акробатика" в доходна професия, въпреки че са още ученици. Георги Викторов и Иван Миладинов обикалят Европа с цирковата трупа на Малевоти. Договорът им за европейското турне на световно известната трупа е до края на годината, а от 1 януари 2008 г. ще продължат участията си със същата трупа в спектакли в САЩ.
От есента Георги трябва да бъде ученик в ХП клас на СОУ ЧЕМИ "Димитър Маринов", а Иван е осмокласник от Първо основно училище "Никола Първанов". Те обаче ще продължат образованието си като частни ученици, тъй като ангажиментите им съвпадат с учебната година. Двамата акробати са били състезатели от четворката мъже на СК "Олимп". От тази есен студент в НСА ще бъде шампионът в смесени двойки за младежи Кирил Тодоров.

Коментарна рубрика "Хайде пак": Нагоре с краката
И пчеларите поискаха финансова помощ от държавата заради загубите от незапомнената суша. Засега те не плашат със стачни действия като зърнопроизводителите, които също бяха жестоко ударени от провалената реколта. Учителите обаче заплашват да не започне новата учебна година, ако не получат справедливи възнаграждения за труда си. Стачкуваха или се канят да го сторят хора с различни професии.
Поскъпването на хляба и хранителните продукти удари по джоба всички. Уверенията на правителството, че ще спре вдигането на цените чрез внос и спешни мерки срещу спекулата все още не са се превърнали в конкретни действия. Дали причината е във водния потоп, който се изля над половин България, в опожарените гори, в убийствените жеги преди това или в тъжната загуба на "Левски" от никому неизвестно финландско отборче, която потопи в скръб половин България?
Природните катаклизми, поскъпването на тока, хляба, храните и услугите съвсем ошашавиха народа. Всичко тая година се обърна с краката нагоре. А се задават и избори за местна власт, но май само социолозите засега се интересуват от темата. Всяко чудо за три дни, но тъй като злото никога не идва само, то и чудото тепърва предстои. Каквото и да значи това. Надеждата обаче умира последна.


  03.08.2007 г.

ШОК: Цените скачат, хлябът гони 1,50 лв.
Литър олио вече е 2,50 лв., килограм сирене струва над 5 лева, кашкавалът удари 9 лв., килограм пиле струва 5 лева. Шокови цени има и при млякото, маслото, яйцата, перилните препарати. Месопроизводителите също готвят ценови удар, заради скъпия фураж. Новите цени на тока от 1 юли вече надуха и цените на основните хранителни продукти, които стремително тръгнаха нагоре. Животът поскъпва поне с левче всеки ден, изчислиха икономисти. Хлябът също мина психологичната граница от един лев и от 1 август килограм от насъщния вече струва 1,30 лева. Това е второто увеличение на цената на хляба в Лом за последните две седмици, сочат наблюденията. Драстичното увеличение удря с около 20% потребителите. Заедно с предното покачване От края на юли, хлябът е поскъпнал с над 25%. Най-масово купуваният хляб "Заводски" от един килограм вече струва 1,30 лв., доскоро той се търгуваше за 95 стотинки. По-малката разфасовка от 700 грама се предлага по лев, толкова струва и нарязания бял заводски хляб. Половинка самун от бяло брашно вече е с цена 75 стотинки, вместо 65 стотинки. Типов от 500 грама струва 70-75 стотинки, поскъпването е с 15-20 стотинки за бройка. Закуските също качиха цената си средно с 15-20 стотинки. Баничките вече са по 60 стотинки, доскоро струваха по 45 стотинки. За поредния ценови скок при хляба от 1 август, се договориха хлебопроизводителите в общината на свое съвещание в петък, 27 юли. Мотивите им хлябът отново да поскъпне са високите цени на житото и брашното.
"Цената на брашното зависи от цената на зърното. В момента житото се търгува по 350-370 лева за тон и при всяка доставка мелниците качват цената на тон брашно. За месец брашното е поскъпнало със 100 лева. На 30 юни тон брашно е струвало 612 лева, а на 17 юли сме го купили по нова цена 720 лв. за тон. В момента мелниците предлагат брашно по 700 лева. Тези цени ни убиват, не можем да осигуряваме суровина за производството на хляб, ако не вдигнем цените на крайния продукт. Знаем, че това се отразява зле на хората, но при положение, че държавата не се намесва, нямаме друг изход. Себестойността на хляба се качи и заради увеличената цена на тока, водата и горивата", обясниха хлебопекарите. Според тях, не може да се използва слабата реколта от жито като причина да се вдига цената на зърното, а оттам на брашното и хляба, защото може да се пуснат количества от държавния резерв. Може да се направи и внос на по-евтина пшеница. Вместо това, се прави износ на жито, а прогнозите са цената на тон зърно да скочи и над 400 лева. Това неминуемо ще доведе до ново покачване цената на хляба. Мрачната прогноза е килограм от насъщния да стигне до 2 лева, коментират браншовиците.

Ремонтират пътя през Петрохан
Пътят към София през Петрохан се изкърпва основно, съобщиха от областното пътно управление. 9 300 кв. м дупки ще бъдат асфалтирани, ремонтът струва 250 000 лв. Почистват се и шахтите и водостоците на прохода. С изкърпването на шосето на проходът Петрохан ще бъде подготвен за зимни условия и за реализацията на програмата "Транзитни пътища - 5", която ще се финансира от 2008 г. със средства на Европейския съюз. Все още не е известна фирмата, която ще ремонтира пътя Лом - Монтана. Пет фирми се състезават за рехабилитация на участъка от републиканския път ІІ-81. Най-ниската предложена оферта е на българската фирма "Пътстрой 92" АД - 5 772 564 евро. Останалите оферти, които са по-високи като цена, са на друга българска фирма, участвала в търга - холдингово дружество "Пътища", португалската Lend Engenharia е Construcoes SA, австрийската Strabag AG и сдружението на турски фирми Haydar Sezen. Проектът се финансира по Програма ФАР - Трансгранично сътрудничество Румъния-България, финансов меморандум 2005. Предвижда се разширение и асфалтиране на отсечка с дължина 41 км между двата града, обновяване на осем моста, десет пътни възела и кръстовища. Участъкът е проектиран с ширина на асфалтовата лента 8-8, 50 м и за средна скорост 80 км/ч. Срокът за изпълнение на договора е 42 месеца, като 24 месеца са предвидени само за строителство. Според министъра на регионалното развитие Асен Гагузов, Рехабилитацията на републиканския път Лом-Монтана ще стартира до края на годината.

Портът работи и при кота "0"
Няма опасност ломският порт да спре да работи заради ниските води на Дунава. След драгирането на лимана, пристанището може да извършва товаро-разтоварни дейности и при кота нула, стига корабите да могат да стигнат до Лом, заяви изпълнителният директор Борислав Михов. Лиманът бе почистен основно по програма на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". След 10-месечно драгиране на дъното, специализираната варненска фирма "СТФ" АД извади 40 000 куб. метра наноси и отпадъци, които по технология са изхвърлени в Дунава, под шпица. Наскоро изпълнителният директор на "Кремиковци", който е основен клиент на порта, обяви че екологичната програма на предприятието включва почистване и на акваторията на Ломския порт от руда, железен концентрат, въглища и други метали, натрупали се при обработката на товарите. "Пристанището няма да откаже една програма за облагородяване на прилежащите терени на територията на пристанището и извън тях.", заяви Борислав Михов. Според специалисти от пристанището обаче на територията му няма натрупани отпадъци, защото суровините за Кремиковци, пристигнали тази година се съхраняват в открити складове преди да 6ъдат експедирани за комбината, а почистването на вътрешния воден басейн на Пристанище Лом е приключило още миналия месец.

Дават помощи на първокласници
Започна приемането на молби за еднократни целеви помощи за първокласници от бедни семейства. Заявленията се подават в приемната на Дирекция "Социално подпомагане". По 120 лева целева помощ ще раздаде социалното министерство на всеки първолак от социално слабо семейство, записан за новата учебна година. Това е с 40 лева повече от миналогодишните средства. Еднократната целева помощ е предназначена за покриване на част от разходите на социално слабите семейства при подготовката на децата им за първия учебен ден. И тази година помощта ще се раздава под формата на социална инвестиция. Родителите ще получат помощта в натура, няма да се дават пари на ръка, поясниха от ведомството. Децата ще получат дрехи и обувки, в рамките на определената сума, както миналата година. Затова, при подаването на молбите, родителите трябва да имат готовност да дадат информация какъв размер дрехи и обувки носи детето им.
Право на еднократна помощ имат семейства с деца, записани в първи клас в държавни или общински училища за учебната 2007/2008 година. Ще бъдат подпомогнати семейства, чиито месечен доход на член от семейството е по-малък или равен на 200 лв. Формулярите се раздават в "Социално подпомагане". Желателно е молбите да се подадат до края на август. Целта е до започването на учебната година да се обобщят данните, да се заявят необходимите количества дрехи и обувки и своевременно да се раздадат на първолаците. Целевата помощ няма да се счита като доход при определяне правото на социална помощ, поясниха от ведомството. След започване на училище, Дирекция "Социално подпомагане" ще направи проверка дали подпомогнатите деца учат в първи клас. Ако детето не посещава занятия, помощта подлежи на връщане, гласи Законът за целево подпомагане на деца.

Ставаме център на швейцарско приятелство
С изложба под надслов "Швейцария и приятели" и наздравица с шампанско отбелязаха националния празник на Конфедерация Швейцария на 1 август членовете на Ломското дружество за българо-швейцарско приятелство. Тържеството бе уважено от швейцарката проф. Тамара фон Албертини-Василев, съпругът й - кинорежисьорът Георги Василев и доайенът на българо-швейцарското приятелство проф. Николай Кафтанджиев.
Председателката на дружеството Зоя Апостолова бе подредила ретроспективна изложба в централната зала на Историческия музей. Със снимки и документи тя "разказва" 16-годишната история на приятелството между Лом и Швейцария, като централно място бе отделила на учителя-гимнастик Луи Айер - човекът, който преди век положил основите му. "Много съм развълнувана от факта, че този значителен за всички швейцарци ден, ще празнувам сред приятели в Лом. Радвам се, че българският народ не е забравил делото на Луи Айер", заяви в словото си професорът по философия в университета на Хонолулу, щата Хавай в САЩ Тамара фон Албертини-Василев. Тя обеща, че ще направи всичко възможно да се издаде историята на Луи Айер, която да разкаже за неговата преданост и лична жертва за България. Кинорежисьорът Георги Василев, който всички наричат Джордж пък е амбициран да направи нов филм за живота и делото на Луи Айер.
"Лом трябва да стане център на българо-швейцарското приятелство", категоричен бе проф. Кафтанджиев. Той разказа как преди 16 години помогнал да бъдат създадени дружества в четири града - Лом, София, Русе и Силистра, но единственото което продължило през годините да работи пълноценно е ломското. Проф. Кафтанджиев помоли кметът Пенка Пенкова да направи необходимото гр. Лом и родният град на Луи Айер - Веве, да се побратимят, за да се довърши на практика това, което швейцарецът е започнал преди 100 години. Официалната част завърши с връчването на членските карти на петима нови членове на дружеството и наздравица с шампанско, а празникът продължи с дружеска почерпка в ресторант "Трансимпекс".

Коментарна рубрика "Хайде пак": За добро ли е всяко зло?
Убийствените юлски жеги си отидоха, но спасителното хладно време ни донесе и ценови шок. В незапомнения огнен ад и политиците не спряха да си разменят удари под пояса, но дали нормализирането на температурите ще охлади ентусиазма им, рано е да се каже. Шок ли е скокът на цените или не? Засега поскъпването на храните и стоките за бита изглежда поносимо, но предчувствията са мрачни. Понеже са препатили, възрастни хора по опашките в магазините взеха да си припомнят как преди 10 години цените скачаха всеки ден, докато накрая народът скочи и правителството падна.
Сега времената са други. И правителството е друго, коментират оптимистите. Ама не съвсем, контрират ги песимистите. Но и едните, и другите не искат хиперинфлация и срив на държавата, която вече е член на Европейския съюз. А и нашенецът е свикнал да затяга колана. Не му е за първи път, нито пък за последен. Ще издържи. Още повече че поскъпването щяло да бъде все пак в някакви "поносими" граници и имало "таван", поне според икономисти и политици. Управляващите вече се постараха да укротят топката с обещаните 10 процента увеличение на пенсиите от октомври и плоския данък. Щяло да има и други компенсации за поскъпването, но достатъчни ли ще са, всеки ще прецени по джоба и хладилника си.
От една страна ври и кипи, ама от друга - август е време за отпуски - кой на море, кой на планина, кой прави ремонти, кой спасява каквото е оцеляло в лозя и градини. Всеки с грижите си. И "Ломпрес" смята да почива, ама не съвсем. Както всяка година през август, ломският вестник ще излиза само в петъците. Това ще ни е "почивката", защото не можем да оставим читателите ни неинформирани цял месец. На отпускарите пожелаваме приятни мигове, а на тези които няма да отмарят през август, да им спори в работата.


Новини архив Юли 2007     Новини архив Юни 2007

Новини архив Май 2007     Новини архив Април 2007     Новини архив Март 2007     Новини архив Февруари 2007