Новините от ЛомПрес: Архив Април 2008  
   30.04.2008 г.

Спират концесията на ломското пристанище
Процедурата за концесията на Пристанище Лом е спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Временната мярка е наложена по жалба на компанията на бизнесмена Христо Ковачки "Бри Порт", затова че неправомерно е отстранен от участие в тръжната процедура.
Битката за ломския порт временно се премества от транспортното министерство в антимонополния орган. Засега процедурата е спряна до произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да обяви окончателната си позиция за законността на процедурата. Жалбата от "Бри Порт" - обединение между фирмите на Ковачки "Брикел" и "Портови флот 99" бе подадена на 14 април и е втората по ред от отстранени от процедурата участници. По закон КЗК трябваше в седемдневен срок да се произнесе по искането за налагане на временна мярка и спиране на процедурата, а по съществото на спора - има ли нарушения на закона, антимонополната комисия трябва да даде становище до два месеца. На интернет страниците на КЗК обаче няма публикувано решение. Министър Петър Мутафчиев, който е и председател на комисията за тръжната процедура за концесията на пристанищния терминал, бил уведомен устно за решението на КЗК.
Първата жалба в КЗК за нарушения на процедурата има подадена още на 28 февруари от консорциума "Порт Лом ТЕС-НСР" с представител собственикът на хотел "Дунав" Пламен Младенов. Обединението, в което влизат немската фирма "Хамбург порт консултинг", ГКП Украйна и "Прогрес М" бе отстранено още при старта на процедурата заради непредставено в срок свидетелство за съдимост на немските партньори. По закон на 28 април КЗК трябваше да излезе с решение по жалбата, но до момента такова не е огласено.
След като с процедурни хватки бяха отстранени компаниите, даващи най-големи суми за концесията на ломското пристанище, комисията за избор на концесионер към транспортното министерство е предложила на Министерския съвет становище за това кой от останалите двама кандидати да спечели концесията. С най-големи шансове в надпреварата е "Кремиковци Трейд" с оферта от 165 млн. лв., зад която стои хазартният бос Васил Божков, представлявана от близкия до БСП Чавдар Минчев, който пък е съдружник на монтанския депутат от БСП Васил Калинов с фирмата "Кати М". Другият останал участник е "Интерпорт" на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, който предлагал 88,5 млн. лв. Според изнесени в медиите данни най-голямата цена от 200 млн. лв. е предложена от първата отстранена българо-немска-украинска фирма "Порт Лом Тес" на Пламен Младенов. Офертата на "Бри Порт" на енергийния бос Христо Ковачки била 185 милиона лева.

Строим нова ВиК система до 2011 г.
Изграждане на водопроводна и канализационна мрежа в целия град до 2011 г. предвижда общината. Над 50 % от Лом никога не е имал канализация. Водопроводната мрежа е над 100 години и също се нуждае от подмяна. Канализацията и водопроводът ще струват около 30 милиона лева. Екип от специалисти изготвя проектната документация. Предвижда се поетапно изграждане на подземните съоръжения и асфалтиране на улиците. За финансиране на ВиК-системата общината ще кандидатства по оперативната програма за развитие, която се финансира основно от Европейския съюз.
Проектира се изграждането и на пречиствателна станция, която ще започне да се изгражда най-рано през 2010 г. Тя ще отговаря на съвременните изисквания за екологична преработка на отпадните води. До месец започва изграждането на канализация по една от най-натоварените улици "Симеон". От болницата до сиропитала ще бъде монтиран колектор, ще се подмени и водопроводната мрежа. След направата на канализацията и водопровода, улицата ще има нови тротоари и бордюри. Колекторът на ул. "Симеон" е основата за изграждане и на канализацията във високите части на града. Пред завършване е първият етап от проекта за изграждане на колектор в кв. Боруна. От сградата на лесничейството до "Ломско пиво" бе построена канализация и подменен водопровода, финансирането бе на стойност 1 006 117 лв., като канализацията струва 550 377 лв., осигурено по проект на общината от екоминистерството, а пътната част - асфалтиране и нови тротоари, струва 469 739 лв., осигурени от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".
Вторият етап на обект "Уличен канализационен колектор - кв. Боруна, гр. Лом - II" също е приоритетен. Проектът предвижда доизграждане на канализация и водопровод в километровия участък по ул. "Александър Стамболийски" от пивоварния завод до края на кв. Боруна. За финансиране общината кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и водите към екоминистерството, а за пътната част - пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Разрешават 30 кг. багаж във влака
Ръчен багаж с тегло до 30 кг. могат да превозват пътниците, ползващи спален или кушет вагон във влакови композиции с фургон в състава си. Новата услуга се въвежда от 30 април т. г.,съобщиха от БДЖ. Всеки пътник може да превози със себе си не повече от три отделни вида багаж. Това може да бъдат два куфара и един сак, или една чанта и два кашона, например. Общата им тежина обаче трябва да бъде максимум 30 кг. Размера на всеки багаж трябва да бъде в рамките на 55/45/80 см., е посочено в указанията на БДЖ.
Въвежда се и талон за таксуване превоза на багаж, обозначен с номер, начална и крайна гара, номер на влака и дата. Талонът ще се издава при представяне на превозен документ и билет. Тарифата за превозната цена на всяка бройка багаж е определена независимо от разстоянието, тежината и размера й. Ако пратката съдържа 1 или 2 единици (напр. сак и куфар), ще се взима по 2 лева на брой. Ако съдържа 3 или 4 броя, ще се таксува по 1,50 лв. на брой, а от 5 нагоре - по 2 лв. на брой. За свръх багаж ще се счита ръчен багаж, с тегло и брой над определеното. Той ще се таксува по удвоени цени от тези, посочени в тарифата. След таксуването на багажа, той се пренася във фургона на влака от кондуктора по багаж. Когато пътническият багаж е над определеното тегло, пътникът сам трябва да го представи в магазията на гарата за превоз като багажна пратка, срещу представен билет за спален или кушет вагон. Това трябва да стане не по-късно от 60 минути преди заминаването на влака. На крайната гара пътникът получава багажа си срещу представяне на талон и лична карта и се подписва в товарителницата. Всеки пътник има право да превози със себе си безплатно до 30 кг. ръчен багаж. За килограмите над допустимото, той ще плаща по удвоени цени.
Превозният персонал има право да проверява тежината, размерите и съдържанието на ръчния багаж при съмнение. Пренасянето на избухливи, запалителни, самозапалителни, отровни, разяждащи, зловонни, радиоактивни и други опасни товари е абсолютно забранено. Своевременно трябва да се сигнализира транспортна полиция, гаровия или влаковия персонал за изоставен багаж, съмнителни предмети или хора, напомнят от БДЖ. Всичко това се прави, за гарантиране на сигурността и безопасността в гарите и влаковете, аргументират се от ръководството.

"Белите гълъби" с купа, Калиопа с медал
Вокална група "Белите гълъби" завоюва второ място и грабна сребърната купа на Четвъртия международен фестивал на патриотичната песен "Родолюбие 2008", а при индивидуалните изпълнители талантливата Калиопа Петрова завоюва трето място и се окичи с бронзов медал. Фестивалът се проведе на 19 и 20 април в Панагюрище, съобщи художественият ръководител Сияна Йорданова. Шестте талантливи момичета Деси, Симона, Калиопа, Бети, Стефи и Цвети направили изключително впечатление на журито и публиката с акапелното изпълнение на песните "Вечерай, Радо" и "Бучемиш". Те се състезавали с вокални групи от Панагюрище, Пловдив, Берковица и Болград - Украйна. Ломските "Бели гълъби" единствени представили песните без музикален съпровод, а след изпълнението им композиторът Валентин Пензов - член на журито подчертал: "Личи си, че тук е работено".
Калиопа Петрова се състезава с 27 изпълнители от цяла България във втора възрастова група. За пореден път възпитаничката на Второ основно училище "Константин Фотинов" плени публика и жури с изпълнението си на авторската песен "Обич" по текст и музика на нашия съгражданин Тодор Ценков и аранжимент на Веско Барлатов и песента "Нашата мила, родна страна". Ломската изпълнителка единствена представила авторска песен, която достигнала до сърцата на публиката със своята мелодичност и прочувствения текст, посветен на обичта към родината, с което заслужила бронзовия медал. С "Една българска роза" и "Майко, Българийо" в същата възрастова група се представила чудесно и Теодора Пламенова от СОУЧЕМИ "Димитър Маринов", но силната конкуренция си казала думата.
Участието на нашите млади таланти във фестивала се осъществи с финансовата подкрепа на Община Лом, съобщи ръководителката Йорданова.

Коментарна рубрика "Хайде пак": А сега накъде!
Докато държавата ни се опитва да примами младежите с програми за старт в кариерата с минимална работна заплата и неясно бъдеще, то само в Кипър търсят и предлагат работа на 1 400 българи. Всъщност почти цяла Европа предлага трудова заетост на нашенци, а младите българи са първите, които заминават на гурбет, не малко от тях твърдо решени пътуването им да е с еднопосочен билет.
Да не говорим за висшистите с владеене на един-два западни езика и завидни компютърни умения. Те отдавна първи напускат "милата родина". Десетки хиляди студенти това лято ще тръгнат в САЩ и Европа на студентски бригади, на които ще изкарат по няколко хиляди долара или евро. Много от тях няма да се върнат. И нито носталгията, нито "таз пуста чужбина", няма да ги накарат да се върнат. Защото с 200-300 лв., че дори и 500-600 в по-голям град, а и с липсата на възможности за развитие, как да ги убедиш да работят и живеят тук. Нищо чудно при предстоящото национално преброяване пред 2011 година да се окаже, че сме намалели с още някой милион. Пенсионерите ще са се увеличили, неграмотните българи, роми и турци, основната част от населението - също.
По времето на "развития социализъм" и в очакване на "светлото бъдеще" родителите масово казваха на децата си - учи, за да не работиш. Тогава България бе на едно от първите места в света по брой на висшисти на глава от населението, но дори и това не помогна да се спре икономическият срив на държавата, последван от близо 20-годишен преход, след който се оказа, че нито сме построили комунизма, нито пък капитализма. Убийствен посткомунизъм, това е битието ни. А и сега децата са напътствани от родителите си да знаят езици и компютри, да са амбициозни и да се "махат оттук" - в София или в най-големите ни градове, но най-добре - Европа или Щатите. Не че не им е мъчно на майките и татковците, но това е положението.


  25.04.2008 г.

Глобяват с фиш след празниците
Още след празниците на всички полицаи от КАТ и "Охранителна полиция", които по закон могат да санкционират шофьори на пътя, ще им бъдат дадени указания при какви нарушения се пишат фишове и как се попълват. Поне още месец, обаче, полицаите ще работят по стария начин и ще пишат само актове дори и за най-дребното нарушение на пътя. Причината е, че все още не са готови новите образци на фишовете за глоби. Очаква се катаджийските квитанции да влязат в употреба най-рано от средата на май.
Въпреки, че новият Закон за движението по пътищата влезе в сила на 1 юни м.г., абсурдът с фишовете за парични санкции продължава вече 11 месеца, оплакват се потърпевши. Една от най-революционните промени в него бе, че при леки нарушения полицаят може да налага глоба с фиш до 50 лв., а виновният - да плати на място. Целта на нововъведението досега не е постигната. Промяната целеше да се разтовари работата пред гишетата на КАТ, където на ден се обработват хиляди наказателни постановления по актове. Също и да се улеснят гражданите - сега се налага някои да ходят по няколко пъти в "Пътна полиция", докато си платят глобата и си вземат отнетите талони.
Новият катаджийски фиш представлява финансов документ и има множество защити. Той ще бъде в три екземпляра, единият ще остава върху кочана, вторият - ще бъде за нарушителя, а с третия полицаят ще се отчита след края на дежурството, поясниха от КАТ.

Избират координатор на НДСВ
Цветан Крумов бе избран за общински координатор на НДСВ, на 24 април, четвъртък. В присъствието на областния управител Тодор Върбанов, зам. председателя на НДСВ Марина Дикова и депутатката Маргарита Кънева двадесетина членове на жълтата партия, половината от които новозаписани, направиха отчет на дейността си и анализираха проблемите настъпили след злополучния конгрес на партията от 3 юни.
Заради настъпилите разногласия в жълтата партия тогава бяха изгонени четирима народни представители от НДСВ, между които и д-р Борислав Великов. Заедно с Великов с партията се разделиха и осем координатори от област Монтана, между които и ломският координатор Валери Стоичков. Четири месеца по - късно останалите членове на жълтата партия си избират ръководство и започват работа по подготовка за участие в парламентарните избори през юни 2009 година. Първата им задача е осигуряване на офис и потягане на организацията. Длъжността координатор вече ще бъде платена и Крумов ще получава възнаграждение за труда си, обявиха партийните лидери.

Снегорини трошили "легналите полицаи"
Почти половината от монтираните "легнали полицаи" в Лом и Сталийска махала са с липсващи елементи, установи репортерска проверка. Състоянието на поставените ограничителни съоръжения върху платното на някои рискови улици е лошо. Заради демонтирани елементи от поставеното препятствие за убиване на скоростта на колите, на практика от "легналите полицаи" сега няма никакъв ефект. Въпреки че платната са закрепени трайно в асфалта, това не е попречило някои от тях да бъдат извадени. Липсващите елементи са на такова разстояние един от друг, че колите спокойно минават по пътя, без да се налага да убиват скоростта.
Преди две години в Лом бяха монтирани 11 "легнали полицаи" по улиците "Раковски", "Славянска", "Трети март", "Пирот", "Цар Асен", където има училища и детски градини и интензивно движение на автомобили. Четири такива съоръжения бяха поставени и в Сталийска махала. Около 15 хиляди лева са разходени от средствата на общината, за обезопасяване на движението и гарантиране сигурността на децата. Целта на изкуственото препятствие е да бъде сведен докрай риска от пътни инциденти с деца и пешеходци.
Част от "легналите полицаи" обаче вече са потрошени. Елементите са извадени така, че да създават удобство на шофьорите и те безпрепятствено да се движат по уличното платно. Повредени са съоръженията по ул. "Раковски" до Първо училище "Никола Първанов", пред Професионалната гимназия по хранене на ул. "Славянска", пред детската градина до поделението, в Сталийска махала. Почеркът издава умисъл и вандалщина. Според общински служители, обаче, елементите по невнимание са били откъртени от снегопочистващите машини тази зима при големия сняг. Платната са запазени и отново ще бъдат монтирани, заявиха от общината.

Запада ломският туризъм
"Не съм пророк, но не виждам добро бъдеще в дейността на нашето дружество. Всяка година членската ни маса намалява значително, все по-малко стават продадените членски марки. Намаляват и проведените туристически прояви с участието на повече туристи. Предпочита се самостоятелния туризъм. Дружеството финансира само по една нощувка, заради липса на средства. За 2008 година нямаме одобрен бюджет от Общинския съвет. Приходите ни от наеми намаляват. Сградата се нуждае от основен ремонт и наематели за помещенията няма. Туристическото дружество е на границата на оцеляването. Не виждам светлина в тунела. Ще се радвам, ако след година отпразнуваме заедно 95-годишнината от създаването на ТД "Аспарухов хълм", каза в отчета си пред Бюрото на дружеството председателят му Виктор Кръстев.
В подчертано критичен тон той докладва незадоволителната туристическа дейност на трите клуба "Колотуризъм", "Пешеходен туризъм" и "Ветерани" през изтеклата година. Въпреки усилията и любовта към туризма на председателите Александър Александров, Наталия Александрова и Георги Станев, те все по-трудно организират участията в туристическите изяви и много хора се отдръпват по различни причини - безпаричие, невъзможност да отсъстват от работа или други обстоятелства. Най-добри резултати отчитат колотуристите, които донесоха от Републиканското първенство край яз. Копринка 4 златни, 2 сребърни и трето място в крайното класиране. Единични планински походи отчитат и пешеходците, а ветераните са ограничили дейността си до чествания и разходки в близки околности. Присъстващите обсъдиха възможности за финансовото укрепване на дружеството и за осигуряване на пари за ремонт на рушащата се сграда на бившата туристическа спалня. Бюрото реши да бъде изпратено писмо до Централния съвет на БТС за отпускане на средства за ломското туристическо дружество.

Коментарна рубрика "Хайде пак": Великденски благослов
Възлюбени в Господа братя и сестри, Великден е! Празнуваме "Празникът на празниците и Тържество на тържествата" -по словата на боговдъхновения църковен песнописец: "Ден на Възкресението е, да сияем, люде! Пасха е, Господня Пасха! Защото Христос, нашият Бог, от смърт към живот и от земята към небето ни преведе нас, които Му пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите!... Да се веселят, прочее, небесата, както подобава, и земята да се възрадва! Нека вселената празнува с всичко видимо и невидимо, защото Христос, който е вечната радост, възкръсна!... Ние празнуваме победата над смъртта, разрушаването на ада и началото на другия, вечния живот и, ликувайки възхваляваме с песни Дарилия ни тази радост, единственият благословен и препрославен Бог на нашите Отции!" (Из Пасхалния канон).
С тази незалязваща Пасхална радост сме озарени всички ние, които сме повярвали в спасителното евангелско благовестие Христово и станахме съпричастни на великия дар - живот градивен на земята и наследници на вечността. "Аз съм възкресението и животът; който вярва В Мене, и да умре, ще живее" (Йоан. 11:25). С тези неизменни божествени слова, Възкръсналият Спасител Христос Господ ни уверява в Своето вечно присъствие като пътеводна звезда през нашето земно странствуване чрез благодатните дарове на тайнствата в основаната от Него света Църква: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20). В дните на Пасхата Христова Светата православна църква с благост ни приканва да станем съпричастни на великата победа на Христовото Възкресение, духовен и морален стимул да ценим живота, да пазим хармонията с окръжаващата ни природа, както творческият замисъл на Бога побелява, като се обновяваме в светли мисли, благородни чувства и достойни дела, да възкресим в себе си новия човек, освободен от греховността, злоречието и пороците на този век за лично и обществено добруване. В деня на светлото Христово Възкресение звучат най-достоверно и убедително словата на нашия Спасител: "Аз съм пътят и истината и животът!" (Йоан. 11:25).
На любезните читатели на Вестник "Ломпрес" от все сърце и молитвено желая: здраве, бодрост и сили да бъдат озарени от незаходимата светлина на Възкръсналия Христа - Жизнодавца, за да приемат в сърцата си и Неговия спасителен поздрав: "Мир вам!" - "Радвайте се!" Христос Воскресе! На многая лета! С неизменна във Възкръсналия Христа обич и благословение, Видински Митрополит Дометиан.


  22.04.2008 г.

Търсят пари за ремонти
Рушащ се бряг може да предизвика пропадане на една от най-натоварените улици "6-ти септември". Четири бордюра и част от платното са подкопани в стръмния участък на улицата, точно на пресечката с "Пирот". Засега няма опасност за автомобилите и пешеходците, но този участък се нуждае от спешен ремонт, казаха специалисти.
"Спешно търсим средства от фонд "Бедствия и аварии", за изграждането на подпорна стена, защото това е точно такъв обект. По предварителни данни ще са необходими най-малко 50 000 лв. за проектиране и укрепване на този участък от улицата. Вече съм възложила изготвянето на документацията и ще настоявам да ни бъдат отпуснати необходимите средства." - каза кметът Пенка Пенкова. Пропадането на "6-ти септември" при ул. "Тимок" е заради водите от изгнилия водопровод, който десетилетия не е бил ремонтиран. През 2006 г. тръбите бяха подменени при изпълнението на проекта за урбанизация на кв. Стадиона, по който бяха основно ремонтирани и основните улици "Аспарух" и "6-ти септември". Общината ще търси средства от фонда и за укрепване на дигите по река Лом и на застрашения от пропадане мост над реката край Сталийска махала. Шест са рисковите участъци от дигата, които са разрушени заради минаващите през тях метални тръби. Опасните участъци са в района на Електрокарния завод и на отсрещния бряг пред кв. Хумата. Там пък липсва цял участък от защитното съоръжение, дигата е прокопана от години и превърната в селски път до реката.
Опасните пробойни на дигата са инспектирани от "Гражданска защита" и общински специалисти, които са изготвили проект за финансиране пред "Бедствия и аварии". Търсят се пари и за почистване на участъци от реката, затлачени с дървета и строителни отпадъци. Три са критичните участъци по поречието на Лом в района на Трайково и Сталийска махала.

Тестове за учениците от IV и V клас
Всички ученици от четвърти и пети клас ще се явят на тестове по основните предмети, които изучават. Изпитите ще се проведат от 13 до 20 май, а целта е да се определи нивото на знания на децата и да се постави "национална летва". Оценките от изпитите може да се вписват като текущи в бележниците на децата по тяхно желание или по преценка на учителя, но няма да влияят на годишната оценка.
Четвъртокласниците ще решават тестове по четири предмета - български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото в четири поредни дни от 13 до 16 май. Те ще отговарят на 20 въпроса по всеки предмет. Петокласниците пък ще отговарят на по 25 въпроса по български, математика, човекът и природата, история и цивилизация, география и чужд език от 13 до 20 май. Тестът по български език за четвъртокласниците включва диктовка, а за петокласниците-преразказ. Тестовете се разработват в образователното министерство, а директорите на училищата от общината ще ги получат в деня преди изпита от Регионалния инспекторат по образование в Монтана. За да бъде обективно оценяването, учителите няма да проверяват работите на децата, на които преподават. Последици за учителите при лоши резултати на възпитаниците им обаче няма да има.
Националната програма за развитие на училищното образование предвижда в следващите години външното оценяване да обхване всички класове след четвърти. Така след две години седмокласниците ще се явяват задължително на изпити, а оценките от тях ще служат за вход в елитните гимназии.

Увеличават се наркоманите
Увеличава се броя на децата, които употребяват наркотични вещества, става ясно от отчета на Общинския съвет по наркотични вещества за периода 2005 - 2008 г. По данни на РПУ, на територията на община Лом през 2005 г. са регистрирани 35 пласьори на дрога, още 12 са установени през 2006 г. През последните две години в списъка на хората учениците, употребяващи дрога, са влезли още 14. Девет от 61 регистрирани наркомани са непълнолетни. Данните сочат, че с 57,3 % се е увеличил процентът на употребяващите и разпространяващи наркотици от 2005 г. до 2008 г.
Въпреки че 89 % от анкетираните ученици в пет ломски училища твърдят, че не употребяват наркотици, и че броят на призналите, че употребяват или са опитвали дрога е намалял, заплахата за бум в употребата на наркотици, каквато е ситуацията в повечето големи градове, остава. Според анкетираните ученици, в Лом наркотици най-често се употребяват в "дискотеката, на улица "Крум Пастърмаджиев" и на купони". Значително се е повишила информираността на учениците за пагубното влияние за наркотиците - 72 % през 2006 г., срещу 45 % спрямо анкетираните деца през 2000 г. Затова дейността на Общинския съвет за наркотични вещества, съвместно с Детска педагогическа стая и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е насочена предимно към превантивно-информационната дейност, каза д-р Елисавета Здравкова, секретар на съвета.
Действията на съвета през 2008 - 2011 г. ще бъдат насочени към превенцията на наркоманите, която обаче трябва да започне от семейството в най-ранна детска възраст и продължена в училище, съвместно с медиите и институциите, съвместно с психиатри, терапевти, социолози, педагози. "Превенцията винаги е по-добра от всяко лечение, особено пък наркотична зависимост, която често свършва с тежки заболявания и смърт. За да бъде ефективна превантивната дейност обаче е необходимо семейството, училището и всички институции да работят заедно и отговорно, защото го правим за нашите деца" - каза д-р Здравкова.

Графика и музика в галерията
Изложбата на сръбския график Звонимир Николич и китариста Филип Алексич от Ниш, събра десетки ценители на изобразителното изкуство в галерия "Поломие", в петък. Творбите на Николич впечатляват с дискретна модерност, изчистена линия и ненатрапчива концептуална еднаквост.
"Звонимир е от талантливите млади сръбски художници, със свой собствен почерк и значимо присъствие в съвременното изобразително изкуство. Завършил е художествената академия в Прищина, а графиката, както сами ще се убедите, е неговата страст. Три от показаните тук творби спечелиха първа награда в национална изложба в Сърбия. Сигурен съм, че наградите му тепърва ще се множат. Да пожелаем успех на Звонимир Николич!" - каза неговият колета, от Ниш Бошко Алексич. Изпълненията на класическа китара от 17-годишния Филип, син на Алексич, също бяха посрещнати с възторжени аплодисменти. Филип е възпитаник на музикалното училище в Ниш и е носител на трета награда на Европейски конкурс за млади китаристи.
Двамата сръбски художници са познати на ломската публика от изявите си по време на проекта "Изкуство без възраст и граници", финансиран по Програма ФАР на Европейския съюз, който се изпълнява от Община Лом с партньор градска община Пантелей, Ниш. Творецът бе поздравен от зам. кмета Зоя Апостолова, гл. архитект Лазар Лазаров и координатора на проекта Наталия Стефанова. Петима от посетителите на изложбата спечелиха чрез жребий по една графика на Звонимир Николич, а всички получиха луксозен каталог "Изкуство без възраст и граници" с творби на художници от Лом и Ниш от изложбата "Вяра, Надежда, Любов" и пленера "Поломие '2007".

Коментарна рубрика "Хайде пак": Злото не идва само
Тийнейджъри, или защо не го кажем както си е - деца, пиянстват и се бият. Това става не само в събота вечер. Разни пишлигари и пикли "ходят на заведение", мучат и се фръцкат, наливат се и се бият. И то с необяснима жестокост! Други пък яхват колите на родители и близки и правят мазало по пътищата. Само в събота вечер за два часа се превърнахме в истински звероукротители, бяха думите на един полицай след екшъните с хулиганстващи младежи пред две заведения в центъра на града.
А родителите къде са? Кой пуска невръстни хлапета да хойкат по нощите? Вечерният час отдавна не означава нищо. Няма и кой да изгони непълнолетните, а често и малолетни от кръчмите, или поне да не им сервира алкохол? Както няма проблем и от повечето магазини петокласници да си купят алкохол. И дрога има, ама хайде, засега положението уж не било толкова сериозно. Едва ли има друга държава, в която в мирно време да загиват и се осакатяват толкова много хора, както у нас. И то млади. Било в катастрофа, било в някой запален влак, било от игра на руска рулетка в училище(!?), било от рухнала сграда, било просто някой да те гръмне ей така на улицата... И виновни няма. Мазохистичната безотговорност на обществото е направо неописуема.
Родителското безхаберие, а то често е и откровена безпомощност, са потресаващи. Нищо не оправдава родителите нито стреса, на който са подложени, заради безработицата и ниските заплати или проблеми в службата, нито "умората" от т.нар. "преход". Или пък другата категория родители, които са заможни, но глезещи децата си и възпитаващи ги на непукизъм, включително и от полицията и правораздавателните органи. Нищо не оправдава и ... цялата ни пропаднала държава. В която иначе продължаваме да вярваме и да се надяваме, че нещата ще се променят към по-добро, защото обратното означава самоунищожение.
Но докато не осъзнаем, че по-доброто е само и единствено в нашите ръце, че зависи от усилията на всеки един от нас, никога няма да прокопсаме. А злото никога не идва само.


  18.04.2008 г.

Божков взема порта, Ковачки обжалва
Васил Божков остава единственият бегач на финалната права към концесията на "Пристанище Лом", след като комисията дисквалифицира основния му конкурент Христо Ковачки. Компанията на Ковачки "Бри Порт" обаче обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решението и иска временна мярка за спиране на процедурата.
Всички решения обаче се вземат при пълна секретност. От пристанището и транспортното министерството отказват всякакъв коментар, позовавайки се на Правилника към Закона за концесиите, където е записано, че органите, които провеждат процедурата, нямат право да дават информация за концесията до обнародването на крайното решение в Държавен вестник. Решението на комисията за провеждане на открита процедура за предоставяне на концесията на ломския порт трябваше да е ясно до 2 април. На 14 април на интернет страницата на КЗК бе огласена жалбата на "Бри Порт" срещу решение на комисията от 8 април. До 28 април пък КЗК трябва да се произнесе и по първата жалба на консорциума, създаден от собственика на хотел "Дунав" Пламен Младенов "Порт Лом - Тес" АД, в който влизат фирмите "Прогрес М" и "Хамбург порт консултинг" и "ГКП Украйна". Фирмата бе елиминирана още на старта заради липса на свидетелство за съдимост на немския партньор.
По закон КЗК трябва да се произнесе в 7-дневен срок по искането на "Бри Порт" за спиране на процедурата, а по съществото на спора -има ли нарушения на закона, анти монополната комисия трябва да даде становище до два месеца.
Процедурата по отдаване на концесия на ломското пристанище стартира през октомври миналата година. Минималните инвестиции, изисквани от кандидатите са 66 млн.лв., като 30 млн. трябва да бъдат вложени през първите четири години. По данни, изнесени в медиите, най-голяма цена от 200 млн. е предложила отстранената българо-немска фирма на Пламен Младенов "Порт Лом -Тес". Офертата на енергийния бос Христо Ковачки е да вложи в реконструкция и модернизация на пристанището 185 млн., а в офертата на "Кремиковци трейд", зад която стои Божков е записана крайна сума 165 млн. лв. По неофициални данни заедно със собственика на Кремиковци Прамод Митал е и Чавдар Минчев, съдружник на депутата Васил Калинов с фирмата "Кати М".
Кой ще спечели битката за ломския порт няма да стане ясно скоро. Освен от транспортното министерство и крайното решение на Министерския съвет, решаваща дума има и Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе по жалбите на Пламен Младенов и Христо Ковачки.

Търсят още 1,7 млн. лева за кв. Боруна
1,7 млн. лв. ще струва вторият етап от изграждането на централния колектор в кв. Боруна. За финансирането на този проект общината кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите.
Общинският съвет подкрепи с решение кандидатстването и определи обект "Уличен канализационен колектор - кв. Боруна, гр. Лом - II" етап като приоритетен. Проектът предвижда доизграждане на канализация и водопровод в километровия участък по ул. "Александър Стамболийски" от пивоварния завод до края на кв. Боруна. За нови тротоари и асфалтиране общината ще търси допълнителни средства. Пред завършване е първият етап от проекта за изграждане на колектор в кв. Боруна. От сградата на лесничейството до "Ломско пиво" бе построена канализация и подменен водопровода. Финансирането бе на стойност 1 006 117 лв., като канализацията струва 550 377 лв., осигурени по проект на общината от екоминистерството, а пътната част -асфалтиране и нови тротоари, струва 469 739 лв., осигурени от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".
Колектор ще се изгради и по една от най-натоварените улици - "Симеон". След направата на канализацията и водопровода, улицата ще има нови тротоари и бордюри. Ремонти на улици с подмяна на водопровода и канализацията и нова асфалтова настилка на стойност 11 милиона лева предвижда общината за две години. За финансирането им ще се кандидатства по оперативните програми, финансирани от Европейския съюз.

Проект съживява дунавския регион
Трансграничният проект "Дунав 2007" на Румънската фондация за екологическо действие - гр. Крайова бе представен в Лом на 16 април от неговия мениджър Кудреши Теклу и останалите участници в екипа Даниела Бурту и Луция Илиева - експерт по оперативни програми за България. От румънска страна присъстваха още Карагиур Алкхиу от Дирекция на горите и проф. Мирика Йон, директор на Център за работа с деца -гр. Калафат.
В дискусионния форум, който се състоя в Общинския център за трансгранично сътрудничество участваха представители на неправителствени организации, директори на училища, екоспециалисти и природозащитници от регионите Враца, Видин и Монтана. В сътрудничество с българските си партньори, авторите на проект "Дунав 2007" целят чрез серия от конкретни дейности да дадат своя принос към устойчивото икономическо развитие на Дунавския регион. Това ще стане като се формира и развие една обща структура на сътрудничество между двете страни, които с общи усилия да работят за развитието на региона. Заедно с това ще се формира и екологичната култура на хората от двете страни на реката. Обхватът на проекта включва от румънска страна областите Долж, Олт и Мехединци, а от българска -областите Видин, Враца и Монтана. Целевите групи по осъществяването на проекта са хората от властта - това са представителите на областните управи, служители, отговарящи за екологията и младите хора, поясниха от екипа.
Трансграничният проект "Дунав 2007" е с бюджет 45 000 евро, 12% от които са осигурени от Румънската фондация за екологично развитие. Основното финансиране на проекта се осъществява по Програма ФАР - трансгранично сътрудничество. Водещата организация в реализацията на проекта е румънската екологична фондация в Крайова. Партньор от българска страна е Асоциацията на неправителствените организации -Лом с председател Надежда Петрова. Проектът е едногодишен и ще приключи през септември 2008 година. "Основната цел на проекта е да създаде предпоставки за устойчивото развитие на Дунавския регион в условията на климатични промени и икономическо развитие в рамките на Европейския съюз. Това е много главен и важен проект, който може да се окаже стратегически за двете страни за устойчивото им развитие. Очакваме да се формира една българо-румънска структура - Дунавски екологичен съвет, която да функционира и да прави проекти с конкретни дейности в следващите 20 години. Например изграждането на мост между Лом и Раст, сътрудничество и обучение на ученици и журналисти от Румъния и България по екологични проблеми и други дейности.
Ние сме представители на гражданското общество, а то е сила в Европейския съюз. Нашата фондация функционира повече от 18 години и понастоящем дейността й е структурирана в 10 големи екологични програми. Ние развиваме дейности като част от европейските и националните мрежи, допринасяйки за екологичното образование, опазването на околната среда, екологичното възстановяване и процеса на устойчиво развитие", каза г-н Теклу. Свой филм за замърсяването на Дунав при Лом показаха активисти от Клуб "Екология и опазване на околната среда" при ПГ "Найден Геров". Екозащитниците получиха сертификати от Фондация за екологично развитие - гр. Крайова.

Идва "Дунавското настроение"
Деца от всички градини и училища ще пеят и танцуват в третия общински фолклорен конкурс "Дунавско настроение". Красотата на българския фолклор за пореден път ще покажат индивидуални изпълнители и колективи от общинските учебни заведения на 24 и 25 април. С атрактивно дефиле участниците ще открият конкурса на 24-и. Децата ще дефилират от сградата на общината до читалище "Постоянство", където малките изпълнители ще представят уменията. От 10.00 ч. в големия читалищен салон е откриването и първата част на конкурсната програма. В нея ще участват деца от 12 детски градини. Във втората част на конкурса от 16.30 ч. ще участват изпълнителите във втора и трета възрастови групи от основните училища. Гала концертът и награждаването на лауреатите са на 25 април от 16.00 ч.
Детският фолклорен конкурс се провежда за трета поредна година. Той се организира от Община Лом и читалище "23 септември". "Искам предварително да благодаря на колегите от детските градини и училищата за участието им в конкурса. Благодарение на тяхната всеотдайност и на подкрепата на Община Лом, детският конкурс "Дунавско настроение" стана традиционен, надявам се с всеобщи усилия тай да стане национален, а защо не и международен? Ломските фолклорни състави достойно представят града ни в страната и в чужбина, печелят награди. Нашите деца заслужават много повече внимание и ние сме длъжни да ги подкрепяме" - каза Снежина Йоскова, художествен ръководител на детския фолклорен танцов ансамбъл "Хорце" към читалище "23 септември" и организатор на "Дунавско настроение".

Коментарна рубрика "Хайде пак": Врата към Европа
Битката за концесията на пристанището между Божков и Ковачки сигурно е интригуваща като трилър на Гришам, но нас, като обикновени граждани, повече ни интересува този, който спечели, да изпълни инвестиционнните си намерения. И двамата бизнесмени са достатъчно мощни и едва ли "наддаването" го правят само от спортна злоба. Защото Божков има да "си връща" на Ковачки, който през 2004 г. го "надцака" за "Атоменергоремонт". А това е същата фирма, чийто изпълнителен директор, бе разстрелян показно в София, докато правителството се тресе от корупционни скандали.
Погледнато от нашата си камбанария, ломчаните се интересуваме час по-скоро да започне модернизацията на пристанището с прилежащата инфраструктура. Който и да спечели концесията. Увеличен товарооборот, нови работни места, индустриална зона, развитие на транспорта, на търговията, ако щете, всичко е свързано с пристанището. Инвеститорският интерес към Лом със сигурност ще стане още по-осезателен. Разбира се, грешно ще е да очакваме да се случат чудеса. Не "вълшебствата", а упоритият труд и предприемчивост, с десетилетия, а някъде и столетия, е в основата на днешния просперитет на западните демокрации. Преди няколко години един американски сенатор съвсем насериозно предлагаше в изостанали райони, какъвто е нашият прословут Северозапад, вместо да чакаме инвеститори, които неясно какво толкова би ги привлякло точно тук да дойдат, да се инвестира в хазарта. Резултатът щял да бъде приток на богати западняци, които да проиграват на рулетка милионите си, а в хазната ни да потекат пари, и като цяло цялата икономика да дръпне. Поне така правели в Америка и съживявали цели щати. Този нестандартен ноу-хау у нас не бе приет насериозно, но истината е, че има рационално зърно и то съвсем не е в нетрадиционния подход. На нас като (все пак) европейци, би ни си искало първо традиционно да имаме производства, търговия и комуникации, които са фундамента на успеха на една нация, а пък след това да надстрояваме с уникати в стил Лас Вегас.
Думата ни беше за концесията на пристанището и значението й за Лом. Което може да се каже и с две думи - врата към Европа.


  15.04.2008 г.

Снимат филм по романа на ломски писател
Започнаха снимките на игралния филм "Стъклената река" на Емил Андреев. Творбата на нашия съгражданин спечели наградата "Роман на годината" за 2006 г., като събра най-много гласове на читателите и на журито на фондация "Вик". В главните роли ще видим Иван Ласкин и Стефан Вълдобрев, специална роля е отредена на Стефан Данаилов. Режисьор е Станимир Трифонов, оператор Емил Христов. Сценарист на филма е самият Емил Андреев, а копродуцент - Българската национална телевизия.
Действието се развива във Франция и България. Един съвременен френски професор (в ролята - Стефан Данаилов) търси родовите си връзки в българските земи, по времето на богомилите. През 1236 г. Робер льо Бугр идва у нас с кръстоносните походи, но се увлича от богомилската ерес, дори става техен "дедец". След това се връща във Франция и става инквизитор. Само че имал тайна любовна връзка, от която тръгва и родът на професора. В края на своя живот той изпраща дъщеря си да намери тайната книга на богомилите, в църквата в Градище, близо до Белоградчик.
Ролята на дъщерята се изпълнява от Наталия Дончева, в реалния живот тя е половин французойка и половин българка и сега се връща, за да изиграе ролята. Робер льо Бугр е действителна историческа личност, а разгадаването на неговата страшна тайна обещава филмът да бъде интересен.

Награждават ни за толерантност
Община Лом бе удостоена с наградата "Шофар" за обществено-политическа и публицистична дейност в името на етническата толерантност в България от организацията на евреите "Шалом". Лом е първата община, носител на наградата. Статуетката и почетната грамота бяха връчени на тържествена церемония в Младежкия театър в столицата на 13 април.
"Приемам тази престижна награда от името на г-жа Пенка Пенкова - кмет на Община Лом, която два пъти е избирана за най-толерантна личност. Това е награда за всички ломчани, от всички етноси, за тяхната съпричастност и усилията им да живеят заедно и да решават заедно проблемите си" - каза секретарят на общината Владимир Райков при връчването на наградата. На церемонията присъстваха и зам-кметът Владимир Теофилов, председателят на комисията по образование, култура и вероизповедания в Общинския съвет Георги Георгиев и Елин Тодоров - регионален представител на ОЕБ "Шалом".
С наградата "Шофар" за 2007 г. бяха удостоени и философът проф. Исак Паси, световноизвестният джазов музикант Милчо Левиев, Емил Кало, и други. Връчването на наградите се организира от Министерството на културата, Националния съвет по етнически и демографски въпроси към Министерския съвет, Организацията на евреите в България "Шалом" и еврейски фондации. Тази година церемонията е посветена на 65-годишнината от спасяването на българските евреи и пет години от учредяването на наградите "Шофар". В церемонията и концерта участваха Александра Сърчаджиева, Христо Мутафчиев, Етиен Леви, Лика Ешкенази, Хайгашот Агасян, балет "Веда джуниър".
Шофарът е най-старият музикален инструмент, обикновено е изработен от рог на овен. С шофар на Рош а Шана (Еврейската Нова Година) се тръби, за да се призове всеки човек да премисли делата си и да поиска прошка. Според древните мъдреци посланието на шофара е: "Събудете се от сън и помислете за делата си. Споменете си за Създателя и се върнете към него, в покаяние. Не бъдете от онези, които губят реалността в преследване на сенките и прахосват годините си в търсене на празното, което не може да ги ползва или избави. Погледнете добре в душите си и обърнете внимание на постъпките си. Изоставете лошите си мисли и пътища, върнете се към Господ и той ще има милост към вас".

Общинските фирми се отчитат пред съвета
Отчети на общинските дружества МБАЛ "Свети Николай Чудотворец", "ДКЦ-1 Лом", "Здраве", "Пазар", "Диетично и столово хранене", "Ритуални дейности" са в дневния ред на заседанието на Общинския съвет в сряда, 16 април. Местните парламентаристи ще изслушат отчетите и ще обсъждат състоянието на общинските фирми.
Промените в просветата също ще бъдат в центъра на разискванията на сесията. Съветниците ще решават за закриване на бюджетното счетоводство, след като училищата влязоха в системата на делегираните бюджети. Предвижда се и закриването на Общинския център за работа с деца и разкриване на Общински център за извънкласни дейности. Промяната се налага пак заради делегираните бюджети и финансиране на центъра от местни приходи. Местните парламентаристи ще приемат и Програма за работата на Общинския съвет по наркотични вещества за 2008 г.
Програма и Наредба за управление на отпадъците ще разискват общинските съветници. Съветът ще трябва да подкрепи като приоритет за Община Лом при кандидатстване на финансиране втория етап от изграждането на уличен канализационен колектор в кв. Боруна. Съветниците ще гласуват и допълнение и изменение на предишно свое решение във връзка са откриване на процедура за възлагане на автобусни линии от областната и републиканската транспортни схеми от квотата на Община Лом.

"Старт в кариерата" за младежи
Младежи, завършили висшето си образование през 2007 или 2008 година, могат да кандидатстват за работа по програмата "Старт на кариерата". Процедурата по набирането на документи бе обявена от Агенцията по заетостта на 14 април. Срокът за представянето им изтича на 25 април 2008 година, съобщиха от Дирекция "Бюро по труда" Лом.
Три са обявените работни места за висши специалисти в Лом по квотата за щатове в централните ведомства. За едно работно място в Дирекция "Морска администрация" - Лом могат да кандидатстват младежи, завършили право, компютърни системи и технологии, информационни технологии, екология, химия, биология, биохимия, корабни машини и механизми, електроинжинерство, корабостроене, комуникационна и компютърна техника. В Дирекция "Бюро по труда" - Лом за едно работно място могат да кандидатстват младежи с висше икономическо образование и компютърна грамотност. Едно място за висшист със специалност "Социални дейности" и компютърни умения е обявено и от Дирекция "Социално подпомагане" - Лом.
Ще се приемат документи от младежи до 29 години, ненавършени до 27 април 2008 г. Те трябва да са дипломирани висшисти през 2007 или 2008 година, като притежаваното образование трябва да съответства на необходимото, посочено от работодателя. Успехът от дипломата трябва да е над "добър 4.00". Основно изискване е младежите да са регистрирани като активно търсещи работа в Бюрото по труда и да не притежават нито ден трудов стаж по специалността.
До 25 април кандидатите подават в Дирекция "Бюро по труда" - Лом заявление за включване в програмата, в което се посочват ведомствата и работните места, за които се кандидатства; копие от лична карта; автобиография, диплома за завършено висше образование или уверение или академична справка, в случай, че дипломата не е връчена. Ако е изискано от работодателя, се представя и документ за юридическа правоспособност. Бонус за кандидатите са документи за владеене на чужд език и компютър. При повече от четирима кандидати за едно работно място се прилагат критерии за подбор по обявени показатели и параметри. Подробна информация за програмата "Старт на кариерата" може да се получи в Бюрото по труда.

Коментарна рубрика "Хайде пак": За хората и кучетата
Кучето е най-добрият приятел на човека. Но когато куче нападне човек, приятелството изчезва. За което обаче е виновен пак човекът, доколкото е разумно същество. Колко ли трябва да станат ухапаните или дори само стресирани нашенци, сред тях и деца, за да се реши веднъж и завинаги проблемът с бездомните кучета? А жалби от пострадали има и то не малко.
Програмата, която предлагат от Дружеството за защита на животните, изглежда разумна. Ангажира Общинския съвет и общинската администрация, но и самите членове на дружеството. Кастрацията, извършена от подвижната клиника на фондация "Бриджит Бардо" преди години в града ни имаше ефект, макар и не дълготраен. В същото време сега освен кастрация се предлага и изграждането на приют за бездомните кучета. Проблемът досега да няма такъв, както и с много други неща, се обясняваше с липсата на финансиране, веднъж за изграждане, но след това и за издръжка.
Местният бюджет и без това всяка година се изтупва като брашнян чувал за също други важни дейности - парите не стигат. Тази година отново се въвежда такса куче, но преди пет, когато бе отменена, за цяла година само двама собственици на лаещи домашни любимци си я бяха платили. А за да ги има бездомните кучета виновни са и собствениците на домашни, които оставят на улицата новородени кученца. Да не говорим за замърсяването и опасностите, които създават и домашните кучета. Но като всичко друго, в България битовата култура и възпитанието ги нямаме за нищо. За това и живеем зле и в мръсотията. Бедност и болести. И това не е друга тема, защото нещата са (с)вързани.
Та. За бездомните кучета. Крайно време е да не ни лаят и хапят, да не ни гонят по улиците, да пренасят зарази, да не ни тормозят. Бездомни глутници кучета няма никъде в цивилизования свят. Защото не е нормално, просто не е човешко. Мястото на кучетата е в приютите. А който иска да има куче, нека да си го гледа у дома и то така, че да не създава проблеми на другите.


  11.04.2008 г.

Съдят измамници прибрали 1,8 млн. от земите на починали
Шестдесет наследници на земи са останали без собственост без да подозират, след като мошеник протъргувал имотите им в землището на Брусарци чрез компенсационни бонове. За измамата пред съда за втори път застават Димитър Георгиев, Емил Цветков, Румен Барболов и Петър Гаврилов. Тъй като потърпевшите са много, са образувани две дела. Първото бе гледано миналата година по съкратената процедура, а Георгиев и Цветков са осъдени условно на година и половина, съобщиха от Окръжна прокуратура в Монтана. Стратегът на грандиозната измама е Димитър Георгиев от Белоградчик. Между февруари и юни 2002 година той успял да реализира сделки със земеделски земи и да спечели от тях 1 846 477 лева. Помагал му и тогавашният секретар на поземлената комисия в Брусарци Емил Цветков. За незаконните сделки измамникът представял нотариално заверени пълномощни от отдавна починалите им роднини. Измамникът разполагал със заявления, удостоверения за тежести, удостоверения за наследници и др. Всичките били фалшиви и на името на отдавна починали лица. Секретарят на Поземлената комисия пък прокарвал пакета документи и удостоверявал, че собственикът желае да бъде обезщетен с поименни компенсаторни бонове. Впоследствие прехвърлял боновете на Димитър, който ги продавал и получавал за тях сухи пари. Румен Барболов и Петър Гаврилов участвали само в осъществяването на една от сделките.
Първите сигнали за измамата подали хора от други краища на страната, които пристигнали в Брусарци да потърсят наследствените си земи и установили, че вече са продадени. Далаверата лъснала, след като се установило, че починали преди години собственици на земи от селата Буковец и Смирненски преди месеци са "упълномощили" Димитър Георгиев да се разпорежда със земите им. В пълномощните на починалите отдавна хора се вписвали и несъществуващи номера на лични карти, тъй като те били умрели още преди да започне подмяната на старите паспорти. След като се разчуло за измамите, хора от съседните села окупирали поземлената комисия в Брусарци, да правят справки за земята си, а ужилените подали жалби в полицията. Тогава бяха заведени 19 преписки за извършени измами на собственици на земи чрез изготвяне на документи с невярно съдържание, казаха от полицията. 12 от случаите са в района на поземлената комисия в Брусарци, а 7 в Лом. В хода на следствието по безспорен начин е установено, че документите са подпечатани с фалшиви печати и че нотариалната им заверка не е истинска. Това потвърдил и нотариусът от Видинско, чието име е било използвано.
Измамникът се е възползвал тогава от законовата възможност даваща право на собствениците, наследниците или упълномощени от тях лица да получат вместо земя компенсационни бонове, след оценка на земята, която варира от 400 до 900 бона за декар в зависимост от категорията. Всеки бон е равен на един лев, но комбинатори плащали на собствениците от 6 до 12 стотинки.

Нараства насилието над децата
Родителите имат много съществена роля за намаляване на насилието, като отглеждат и възпитават децата си в защитена и заобиколена с любов обстановка, категорични са специалистите от отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане" -Лом. Три са били случаите на насилие над деца, по които отделът е работил през 2007 година. Само от началото на 2008 година в отдела са постъпили и са предприети действия по 4 сигнала за малтретирани деца, сочат отчетните материали на ведомството.
При всичките случаи, насилието върху децата е извършвано от родителите. Миналата година 10-годишно момче системно е било пренебрегвано от родителите си, като е оставяно да гладува и без лекарски грижи. След подадения от негови роднини сигнал, специалисти от отдел "Закрила на детето" са се заели със случая и са оказали съдействие, подпомагане и услуги за осигуряване на нормални условия за живот на малчугана. Две петгодишни сестрички са настанени в специализирани заведения за деца, след сигнал от съседи за родителско насилие. Тази година други две деца от същото семейство - момче на една година и бебе на три месеца са настанени в социален дом, заради системно насилие от родителите. Друго 12-годишно момче е спасено от домашно насилие, изразяващо се в пълно пренебрегване и лишения, наложени от родителите. Спрямо майките на децата са предприети законови действия и случаите са предадени на прокуратурата за повдигане на съдебно производство.
"Всяко дете се нуждае от силни любвеобилни отношения с родителите си, за да се почувства сигурно и защитено и за да развие чувство за доверие. Ако нямат родителска опора, децата са изложени на риск да станат враждебни и трудно се поддават на възпитание. Поведението, ценностите, отношенията на родителите имат силно влияние върху децата. Поведенчески проблеми се установяват по-рядко при деца, при чието отглеждане и възпитание родителите са играли голяма роля, особено в ранната им възраст. Осигурете върху тях постоянен надзор, не ги удряйте, не ги правете свидетели на насилие в къщи, навън, в медиите, разговаряйте с тях - това са златни правила, които осигуряват на детето сигурност и значимост. За съжаление има много рискови семейства в общината, където децата стават жертва на родителско насилие. Хората не трябва да се притесняват, а да ни подават сигнали, когато забележат системен родителски тормоз над дете. За всички случаи реагираме адекватно и своевременно", категорични са експертите от отдел "Закрила на детето".

Инвалидите - коректив на властта
Споразумение за доразвиване и утвърждаване на партньорството между местната администрация и Съюза на инвалидите в България подписаха кметовете на общини от Видин, Враца и Монтана. За община Лом споразумението бе подписано от зам. кмета Зоя Апостолова. Това стана по време на тридневния семинар по проекта "Съюзът на инвалидите в България (СИБ) - модерна европейска организация-коректив и партньор на местната власт". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В семинара от 9 до 11 април в хотел "Дунав" участваха представители на основните организации на Съюза на инвалидите от цяла Северозападна България. Активисти на общинските организации от Враца, Мездра, Видин, Белоградчик, Монтана, Берковица, Чипровци, Медковец и Лом се включиха в семинара, който беше открит от председателя на Управителния съвет на СИБ и ръководител на проекта Красимир Коцев. Координатор на проекта е нашата съгражданка Красимира Томова, експерт в СИБ. Осигуряваното на достъпна жизнена среда, възможностите за образование и професионална подготовка на хората с увреждания и трудова заетост бяха темите, които участниците в семинара дискутираха в модула "Имам право" с лектори Иванка Казакова, регионален координатор за област Шумен и Ели Карамфилова от Ямбол.
В модул "Застъпничество" бяха развити темите "Роля на застъпничеството в промяната на политики" и "Цели на застъпническата кампания". По време на обучението присъстващите научиха как се разработва и предава послание, как се изгражда мрежа от коалиции и как се разработва план за застъпническа кампания. "Целта на семинара е да бъдем обучени да изготвяме проекти за усвояване на европейските фондове. Споразумението, което подписахме с общините от Северозападна България е основа за продължаване на доброто сътрудничеството, но и ни задължава освен партньори, да бъдем коректив на местната администрация. В Лом се провежда първия етап от проекта на СИБ, след което подобни обучения ще се проведат в цялата страна", сподели председателят на основната общинска организация на инвалидите в Лом Цветана Антонова.

Венци в памет на ромите
С хвърляне на венци и цветя в Дунав в памет на загиналите във Втората световна война роми бе отбелязан световния ден на ромите, 8 април. Преди това на брега на реката с едноминутно мълчание граждани, ученици, общински съветници и неправителствени организации почетоха паметта на загиналите в концлагерите роми. Думи на преклонение и пожелания за продължаване на толерантността между етносите прозвучаха в словата на зам. областния управител д-р Крум Крумов, зам. кмета Зоя Апостолова и изпълнителния директор на фондация "Рома Лом" Асен Славчев. Приветствие бе изпратено и от Организацията на евреите в България "Шалом".
Между 500 000 и 1 000 000 са ромите, жертва на нацисткия геноцид. Като участници в армиите на антифашистката коалиция, ромите дават своя принос за победата над нацизма в Европа. 8 април е обявен за Световен ден на ромите на Първия ромски конгрес, състоял се от 8 до 12 април 1971 г. Да се обединят усилията на ромите от всички страни в едно международно циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на ромите - бедност, образование, здравеопазване, сегрегация, това са акцентите от форума. На конгреса са одобрени и циганския химн и знаме. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело - символ на постоянното движение, на свободния и волен живот на ромите.
В Световния ден на ромите във фондация "Рома-Лом" бе представен и проекта "Интеграция на пазара на труда и на етническите малцинства. Създаване на център за подкрепа на занаятите в община Лом". Проектът е на стойност 110 000 евро и се изпълнява от фондацията, съвместно с Дирекция "Бюро по труда" -Лом и Дирекция "Социално подпомагане". По проекта са обучени над 150 безработни и са получили сертификати за професионална квалификация, като повечето са намерили реализация на трудовия пазар. Със средства по проекта са ремонтирани и обзаведени зали за обучение. Председателят на фондация "Рома Лом" Николай Кирилов благодари на общината, партньорските институции и медиите за реализацията на проекта.

Коментарна рубрика "Хайде пак": Милост поне за децата ни
Страшно звучат фактите за родителско насилие над деца. Всеки нормален човек би трябвало да се стряска от случаите над насилие над деца. А безразличието е точно толкова страшно, колкото и самото посегателство над деца. Народът не види добро ли, зло ли иде насреща, животът е тежък и скучен - бедността и ценностния разпад в държавата ни сигурно са обяснение за оскотяването на ония бащи и майки, които тормозят психически и физически децата си. Или пък, безпомощни от едва свързването на двата края, не малтретират децата си, но пък ги оставят безконтролно да правят каквото си искат. Не се интересуват от училището, нито къде ходят, с какви хора общуват.
Хлапетии на по няма и 10 години могат да се срещнат по улиците вечер по тъмно в града ни, а сигурно и на много други места. Малко по-големи, но все пак деца, си пият кафето в заведенията (алкохол, поне видимо, не им се сервира, но пък винаги могат да си го купят от магазина и да се напият на някой купон или в двора на детската градина или училището по нощите). Вечерният час май остава само на книга. Колкото и педагози, полицаи и общинари да правят периодични проверки, да глобяват, да напомнят, толкова ефектът е никакъв, ако родителите не са отговорни за всичко, което става с децата им. Защотото точно и само семейството оказва най-могъщо въздействие при възпитанието на децата. Оная приказка за първите седем години е най-вярна, нямаш ли ги, а те се изграждат само и единствено в семейството, след това много, ама много трудно училището и институциите могат да изградят.
Колко случаи на родителско насилие, на насилие на деца върху деца (и тук напоследък е страшно), трябва да станат, за да се стресне обществото ни? В една държава, не от днес разяждана от корупция, не от днес арена на публични разстрели, да погубваме и децата си?! И проблемът не е само проблем на социалните служби, само на полицията, само на съда, само на учителите, само на родителите, само на общинарите, министрите и депутатите. Децата имат нужда от обичта и грижите на всички ни.


  08.04.2008 г.

Полицай разследван от комисията по корупция
Ломски полицай е разследван за корупция по сигнал, изпратен до Областния обществен съвет за борба с корупцията. Сигналът е проверен от Областна дирекция "Полиция" и служителят на РПУ - Лом е даден на Военна прокуратура за длъжностно престъпление, съобщи директорът на ОДП - Монтана комисар Светли Петков.
Сигналът срещу ломския полицай е подаден от жител на Лом. Въпреки че сигналът бил анонимен, хората от вътрешния отдел на полицията го проверили. Проверката е извършена миналия месец, потвърдиха и от полицейското управление. При разследването полицаите от областната дирекция не открили данни за корупция. По думите на комисар Петков проверката установила "служебно нарушение, граничещо с престъпление". В общ сигнал от граждани на Лом до антикорупционната комисия се съобщава и за подкупи, искани от местни полицаи, за да не спрат незаконна таксиметрова дейност и за нелегално лихварство.
По сигнал за нарушения в Социални грижи в Лом е доказано неправомерно отпускане на социални помощи, които трябва да бъдат върнати от получателя, както и да бъдат наложени наказания за служителите, нарушили правилата. Пет са сигналите за корупция, постъпили в Областния обществен съвет за борба с корупцията от началото на годината, два от които са анонимни. Сигналите за 2007 година са 27, от които 19 са приключени, а по осем все още се работи. В нито един от случаите не са установени данни за корупция, но са открити други нарушения от служители.

Спад във вноса на въглища
С 50 000 тона е намалял товарооборотът за първите три месеца в ломското пристанище в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на по-малкото доставки за металургичния комбинат "Кремиковци" и обработката на товари в пристанище Оряхово, казаха от ръководството на пристанищния комплекс. От началото на годината в ломското пристанище са обработени 220 000 тона товари, с 50 000 тона по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2007 г. Само в Оряховското пристанище са обработени 40 000 тона по-малко.
30 на сто от товарооборотът на пристанище Лом е за "Кремиковци" сега, докато в края на миналата година делът е бил 45 на сто. В края на зимния сезон е намалял и вносът на въглища за българските фирми. За сметка на това пък се е увеличил вносът на метали и на земеделска продукция. В порта са обработени 6 000 тона картофи внос от Германия. Намаленият товарооборот, макар и незначителен, е нормално явление, каза директорът Борислав Михов. Той не се е отразил на заетостта, а трудовите възнаграждения са се увеличили и в момента средната заплата е около 500 лв.

Получаваме четири сметки за ток
Тримесечно отчитане на електромерите за всички битови клиенти и за стопанските абонати с предоставена мощност под 100 КВт ще въведе ЧЕЗ от началото на май. Известия с четири сметки за ток ще започнат да получават клиентите на ЧЕЗ Електроразпределение в Западна България от 10 април, съобщиха от ръководството на компанията в понеделник. Това означава, че за първите два месеца ще бъдат формирани две равни месечни сметки, съобразени с индивидуалното потребление и сезонността. На третия месец, след отчитане на електромера потребителят ще получава изравнителна фактура, която ще отразява разликата между стойността на реално употребената електроенергия за целия тримесечен период и фактурните плащания през първите два месеца. Както и досега, плащането на сметките за консумирана електроенергия ще става всеки месец, съобщиха от ЧЕЗ.
През април битовите абонати ще получат веднъж сметка, в която ще е включена отчетената електроенергия за досегашния 30-дневен период, който за повечето потребители тръгва с единия календарен месец и навлиза в следващия. Освен за март, потребителите ще получат и известие за април, като за около 200 000 абоната заради преразпределението на периодите на отчитането на три месеца ще се получат по-високи сметки от обичайните, обясни Радослав Димитров, директор "Продажби" в ЧЕЗ Електроразпределение. Отделно в известията ще са включени още две прогнозни сметки за потребление през май и юни. Консумацията е изчислена по одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране формула на база на изразходващата електроенергия за предходните три месеца и изхарченият ток за същият период на предишната година. Това са т. нар. равни месечни вноски, които вече клиентите на ЧЕЗ ще плащат авансово. Изравнителната сметка ще се получи в средата на юли и в нея ще е записано какви са били равните месечни вноски, дали са платени навреме и ако не, какви са лихвите, какво е съответно реалното потребление за тримесечния период и какво се дължи като сума. Заради получаването на изравнителните сметки в средата на юли тримесечният период в случая ще е по-кратък.
На база показанията на електромерите вече в тази трета изравнителна сметка клиентът ще доплаща или ще му възстановяват неплатените суми. Клиентите, които искат да си вземат парите в брой, могат да ги поискат на всяка каса на дружеството с кредитно известие, което ще получат, ако имат да си вземат пари от дружеството. Платените в повече суми обаче могат да се прехвърлят и като плащане на част от следващата равна месечна вноска. Това, че клиентите сега ще получат на практика четири сметки, не означава, че трябва да ги плащат наведнъж, поясни Димитров. За всяка сума ще е посочен периодът, в който трябва да се извърши плащането, както и кога ще бъде спряно електрозахранването, ако срокът за съответната вноска не се спази. Димитров успокои, че за всяка равна вноска датите за плащане ще са едни и същи, така че хората ще знаят кога да покриват сметките си, независимо че няма да получават всеки месец известие, а на три месеца изравнителна сметка.
Освен това, ако си загубят известието, те ще могат да научат дължимите суми и срокове за плащане на телефона на кол центъра на ЧЕЗ, клиентските центрове и касите на дружеството, както и от Интернет. Абонатите ще имат право да коригират размера на изчислената месечна вноска, но само след като подадат заявление в клиентския център преди датата на падежа на първото плащане за тримесечния период. Заради тримесечното отчитане на електромерите, до края на юни в ЧЕЗ ще се извършва безплатна пререгистрация на собствеността на партидите или уточняване на техническите данни. От ЧЕЗ смятат, че няма да има проблеми с тримесечното отчитане заради това, че през юли ще има повишаване цените на тока и първата изравнителна сметка, която ще получат клиентите със сигурност ще е с доплащане, заради поскъпналата електроенергия.

Нов телефон за стоматологични прегледи
Актуалният телефон, на който възрастните хора могат да получат информация за безплатните зъболекарски прегледи през април е 02 987-57-92, предния брой, уточняват от Сдружението на българските зъболекари. По негова инициатива над 250 стоматологични кабинети в страната през целия месец ще приемат пенсионери, които безплатно могат да си направят прегледи на зъбите. След профилактиката хората ще получат като подарък продукти на Corega, с чиято подкрепа се осъществява инициативата. Информация за адресите на кабинетите в страната, които ще преглеждат зъбите безплатно се получава на тел. 02 987-57-92. От него всеки ломчанин може да научи къде най-близо може да получи безплатен стоматологичен преглед през април.
В чест на предстоящите Великденски празници и 10-годишнината от създаването й, Нотариалната камара на Република България организира безплатни консултации. Всеки желаещ може да получи отговори по темата "Семейно и наследствено право: имуществени отношения между съпрузи и деца, представителство на децата, наследство по закон и завещание, саморъчно и нотариално завещание". Не е задължително да се представят документи, но наличието им ще улесни нотариуса за по-конкретен и точен съвет. Консултациите ще се състоят на 12 април, събота в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Русе, Габрово и Плевен. Нотариусите ще приемат от 10 до 14 часа. В София това ще стане в НДК, зала № 8, етаж 5, съобщават организаторите.

Коментарна рубрика "Хайде пак": За корупцията
Корупция разяжда държавата. Скандали тресат МВР и още няколко министерства. Заради корупционни практики Европа врътна кранчето на няколко фонда. Предупреждението е недвусмислено - или крадете по-малко и поносимо, защото корупция има навсякъде по света, или забравете за еврофондовете. Докато правителството обяснява как е започнало оздравителен процес, то опозицията внася пореден вот на недоверие. Макар думата партия отдавна да се отъждествява с корупция, поне в представите на повечето хора. Братя, братовчеди, чичовци и стринки на властниците са в управителни бордове, или пък фирмите им, печелят поръчки за милиони. А дори и правителството да падне (след корупционните скандали дойдоха и две показни убийства - нагла демонстрация на мафията), защо ли не изглежда обществото да има кой знае какви очаквания, че следващите управляващи ще са по-малко корумпирани?
Корупцията е на всички нива - в министерства, държавни и общински учреждения, митници, болници, училища. Дали ще са милиони левове, откраднати по някой проект по САПАРД или ФАР, или 200 лв., поискани от някой лекар или учител, или пък някоя десетачка от катаджия, няма значение. Ломски полицай (чието име е дълбока тайна?) също бе предаден на Военна прокуратура след сигнал за корупция. Тревожна е, меко казано, и нагласата на повечето българи, че е по-добре да си платят на когото и колкото трябва, но да им се "свърши работа". Затова и сигналите за корупция са малко и повечето анонимни.
Наистина, всеки е невинен до доказване на противното. Само дето корупция разяжда и правораздавателните органи. И осъдени няма. Пуснати под гаранция, колкото щеш. Делата се протакат с години. Е, тук таме от кумова срама има по някой осъден, но това са все "дребните риби". Ако не бяхме бедна и изостанала държава, сигурно темата нямаше да е толкова чувствителна. Но сме бедна и изостанала държава и заради корупцията, която, кой каквото ще да твърди, е в грамадни размери и на всякакви нива. Според законите ни, при даването на подкуп се наказва този който взима, но и този, който дава. Това е доста трудно за доказване, но сигурно пък действа превантивно.


  04.04.2008 г.

ЧЕЗ ни дава три месеца за безплатна пререгистрация
ЧЕЗ започва тримесечна безплатна пререгистрация на своите клиенти. От 1 април до 30 юни 2008 г. абонатите ще могат безплатно да променят титуляра на партидата си. Всеки клиент ще може да се пререгистрира в най-близките Центрове за обслужване на клиенти. Целта на кампанията е ЧЕЗ да разполага с коректни данни на потребителите в Западна България, за да се улесни доставянето на фактури за електроенергия на точните им адреси. При липса на получената фактура за електроенергия, клиентите могат да се свържат с представители на ЧЕЗ.
Компанията призова всеки свои клиент да провери дали личните данни, изписани на последната му фактура са правилни. Абонатите ще могат да проверят дали информацията, записана в базата данни на компанията, е правилна на денонощната телефонна линия 0700 10 010 и на имейл адрес: zaklienta@cez.bg. Пълна промяна на Личните данни като смяна на титуляра, на партидата обаче ще може да се извърши само в Центровете за клиенти на компанията.
Необходимите документи за пререгистрация, които всички битови потребители трябва да носят със себе си за сведение, са: документ за самоличност или пълномощно с нотариална заверка на подписа на наемодателя; документ, удостоверяващ правото на собственост върху имота (договор за наем или нотариален акт). В случай, че клиентът не е собственик на имота е необходимо нотариално заверено съгласие от собственика на имота или титуляра на вещното право при наемни отношения. При пререгистрация на стопански потребители без промяна на съществуващите параметри (като мощност, предназначение на обекта, фазност, тарифност) освен изброените вече документи са нужни и номер на договор, партида на клиента, удостоверение за актуално състояние от Агенцията по вписванията за новорегистрирани и пререгистрираните фирми след 1 януари 2008 година и документ за самоличност на представящия фирмата.

Искаме европари за училищата
За финансиране на ремонт и мерки за енергийна ефективност на училища и детски градини ще кандидатства общината по оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Първите проекти са за основни ремонти на училищата "Никола Първанов", "Константин Фотинов", "Отец Паисий", ПГ "Найден Геров" и ЦДГ № 7. Те са включени в Програмата за енергийна ефективност на Община Лом до 2013 г., в която влизат още и детските градини № 9, № 12 и спортната зала "Балканиада", за които също ще се търси финансиране.
Целта на оперативната ос "Социална инфраструктура" към ОП "Регионално развитие" е "осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, здравна, социална и културна инфраструктура, съобразена с бъдещите нужди на населението в градските центрове и прилежащите им територии". Предвидените средства са 280 223 083 евро, от които 238 189 621 евро ще бъдат осигурени от Европейския съюз. Енергоспестяващи ремонти на училище "Никола Първанов" и ЦДГ № 7 са предвидени още тази година като публично-частно партньорство между Община Лом и "Енемона" АД. Общината и енергийната корпорация водят състезателен диалог за определяне размера на инвестицията. Енергоспестяващите мерки в училището и детската градина ще решат трайно проблема с отоплението им при намаляване на разходите за гориво и екологично отопление, което ще намали емисиите на въглероден двуокис, смятат специалистите от общината и "Енемона" АД.
Проектът е първият от Програмата за енергийна ефективност на Община Лом до 2013 г. За изработената и одобрена Програма за енергийна ефективност и за реализирането на първия в страната ЕСКО-договор - договор с гарантиран ефект за енергоспестяващия ремонт на ЦДГ № 2 "Червената шапчица", Община Лом заслужи наградата "ЕкоЕнергия" на Националното сдружение на общините в Република България. Община Лом получи и награда за енергийна ефективност в кампанията "Дисплей" на европейската мрежа "ЕнержиСите" на Европейския съюз.

Намаляват цената на хляба с 10 ст.
10 стотинки по-евтин хляб купуват ломчани от началото на тази седмица, установи репортерска проверка. Пет от фурните в общината намалиха цената на насъщния от 1 април средно с 10 стотинки. Така стойността на хляба се върна на предишната си продажна цена отпреди половин година, когато стана последното повишение. Досега пет хлебопекарни продават производите си с нова намалена цена. Белият хляб от 0,700 кг. на Моминброд и в двете си разновидности - нарязан и цял, вече струва лев, вместо досегашните 1,10 лв. Разфасовката от 0,500 кг. е с нова цена 0,80 лв., докато преди дни плащахме по 0,90 лв. за бройка. Типовият хляб от 0,500 кг. се харчи по 0,75 лв., досега давахме по 0,85 лв.
Намалени цени има при хляба на фурната в Младеново. Ломският бял хляб с тегло 0,700 кг. се продава по лев, вместо по лев и десет. Белият самун в разфасовка от 0,500 кг. е с нова цена 0,85 лв., вместо досегашните 0,90 лв. Хлябът от килограм обаче сваля цената си с 15 стотинки и от 1,35 лв. вече се продава по 1,20 лв. "Лидкомерс" остави непроменена цената единствено на бял хляб от 0,600 кг., за който плащаме по лев. Белият самун от 0,500 кг. вече е с нова цена 0,80 лв., вместо 0,90 лв. Хляб "Добруджа" от килограм струва 1,35 лв., досега се харчеше по 1,45 лв. От 0,85 лв. на 0,75 лв. за бройка даваме и за типов в разфасовка от 0,500 кг.
Хлебопекарната в Ковачица е намалила цените на всичките си хлебни артикули. Хлябът от 0,900 кг. вече струва 1,20 лв., вместо досегашните 1,35 лв. Вместо лев и десет, вече даваме левче за самун от 0,700 кг. Белият хляб с тегло 0,500 кг. струва 0,80 лв., досега се продаваше по 0,90 лв. Толкова даваме и за питка от 0,500 кг, а типовият става от 0,85 лв. на 0,75 лв. за бройка. Хлябът на фурната във Василовци се предлага в търговската мрежа на дребно с намалена цена. Бял самун "Стара Загора" от 0,700 кг. рязан вече струва 0,95 лв., вместо 1,05 лв. Типовият хляб става 0,80 лв., досега се продаваше по 0,85 лв. за бройка. "Най-вероятно намалението на цената на хляба е заради новата фурна в Лом, която предстои да пусне продукцията си. Така фирмите от бранша целят да запазят пазарните си позиции. Много вероятно е обаче поевтиняването на хляба да е за кратко време. С вдигането цените на тока от юли, отново ще бъркаме по-дълбоко в джобовете", коментират търговци.

Почит към паметта на загинали роми
С традиционно шествие и хвърляне на венци в Дунав, в памет на ромите, загинали на концентрационните лагери и във Втората световна война ще отбележим Световния ден на ромите, 8 април. На брега на Дунава с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите. Шествието тръгва от 11.00 ч. от сградата на Община Лом. Честването се организира от общината и фондация "Рома-Лом". Между 500 000 и 1 000 000 са ромите, жертва на нацисткия геноцид. Като участници в армиите на антифашистката коалиция, ромите дават своя принос за победата над нацизма в Европа.
8 април е обявен за Световен ден на ромите на първия световен ромски конгрес, състоял се от 8 до 12 април 1971 г. Да се обединят усилията на ромите от всички страни в едно международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на ромите - бедност, образование, здравеопазване, сегрегация, това са акцентите от форума. На конгреса са одобрени и циганския химн и знаме. За химн на ромите е приета песента "Джелем, джелем", обработка на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето пък изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело - символ на постоянното движение, на свободния и волен живот на ромите.

Коментарна рубрика "Хайде пак": Конкуренция
Ако е вярно, че хлябът е поевтинял с 10 стотинки, само защото се очаква нов производител да стъпи на ломския пазар с големи количества, то да живее конкуренцията! Така, както предстоящото изграждане в града ни на хипермаркетът от голяма търговска верига (а може би няма да са един, а два) ще доведе до поевтиняване на стотици стоки от първа необходимост. Нищо ново под слънцето. Хората отдавна са го измислили. Системата на конкуриращи се производители, търговци и в сферата на услугите работи в полза на потребителите. Регулатор на цените, но и по-добро качество. Разбира се, конкуренцията и свободния пазар са най-ефикасни там, където държавата е определила ясни правила и следи те да се спазват.
А там, където има монопол (независимо дали е държавен или частен, а понякога частният е по-жесток и от държавния), нещата са стряскащи. В Лом си нямаме "Топлофикация", за да берем ядове с парното, но пък цените на тока и горивата са безалтернативни, в смисъл - монополни. От сега ни предупреждават, че и тока, и бензина, и газта, и въглищата, ще поскъпват. Заради "международното положение" - рецесия, регионални конфликти и т.н. Поскъпването на течните и твърдите горива, както и на ел. енергията, ще вдигне и цените на всичко останало - с 20-30 или повече проценти?
Конкуренцията е хубаво нещо. Стига след като си платиш сметките и си осигуриш храната, да ти остане нещо в джоба. А не все по-малко българи ще им остава.


  01.04.2008 г.

12 училища и центрове за деца закриват в областта
12 училища ще бъдат закрити на територията на област Монтана от следващата учебна година. Предложенията на общините за оптимизацията на училищната мрежа в областта бяха изпратени до Министерството на образованието и науката, съобщи Анка Захариева, началник на Регионалния инспекторат. Сега училищата в област Монтана са 85, ако просветното министерство одобри предложенията на общините, от следващата учебна година те ще са 73.
В повечето общини се закриват по едно или две училища, в които паралелките са под необходимия минимум. В община Монтана предложението е за закриване на училището в село Стубел, където учат едва 17 деца. Две училища са предложени да нефункционират от следващата учебна година в община Вършец - тамошното начално "Св. Св. Кирил и Методий" и основното в Долно Озирово. В община Лом също предстои закриването на две училища - в Сливата и в Трайково, както "Ломпрес" вече писа. Две училища затварят врати и в община Георги Дамяново, там предвиждат спирането на школата в Копиловци и в Говежда. В община Вълчедръм предвиждат сливане на училищата в Разград и Златия, като учениците ще учат в Златия, и на училището в Мокреш с Второ основно във Вълчедръм, където учениците ще пътуват до общинския център.
Основното оздравително училище в Берковица също да се закрие, а възпитаниците му да продължат образованието си във Вършец, където също има такова школо, предвижда проектът. В община Якимово за закриване са предложени училищата в Дългоделци и Долно Церовене. От общините в областта само в Медковец и Брусарци засега не са предложени училища за закриване. Два центъра за работа с деца също ще бъдат закрити, това са поискали общинските съвети в Бойчиновци и Чипровци.

Сребърен медал за ломско вино
Ломското вино "Врачански мискет" получи сребърен медал и почетен диплом на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2008". В тазгодишното традиционно издание на "Винария", което се състоя от 26 до 29 март в Пловдив, Винпром участва с четири марки вина. От представените за дегустация и оценка в раздел "Бели млади вина", ломската марка "Врачански мискет", произведено от уникалния български сорт грозде, бе класирано на първо място, като измести зад себе си продуктите на седем известни винарски фирми в България. Виното медалист от няколко години носи славата на ломските винопроизводители.
Над 140 български и чуждестранни фирми представиха продуктите си на "Винария 2008", организирана от Националната лозаро-винарска камара и Международния панаир - Пловдив. Високото отличие за нашето вино "Врачански мискет" е добър атестат за работата ни като професионалисти във винопроизводството. Надяваме се да предизвикаме търговския интерес към продукцията ни не само в страната, но и в чужбина, смятат от ръководството на винарна "Поломие 1959" АД.

Стъклен парапет на кейовата стена
Прозрачен стъклен парапет ще опасва новата кейова стена на брега на Дунав. Стъклената стена ще се изгради специално, за да не се закрива гледката към реката. Технологията за изграждането на стъкленото съоръжение е немска. Възможностите германска фирма да монтира стъкления парапет бяха проучени от кмета Пенка Пенкова и представители на фирмата-проектант "Транспроект" при посещението им в Кьолн миналата седмица.
"Актуализираният проект предвижда вдигане на нивото на кейовата стена с 1,50 метра над равнището на площада пред "Трансимпекс". Така ще гарантираме защита от наводнение, но буквално ще "скрием" реката от човешки поглед, изобщо да няма никакъв изглед към Дунава от района на пристанището чак до края на новата стена при сградата на "Морска администрация". Заедно с "Транспроект" намерихме решение и то е в надграждането на кейовата стена със специални прозрачни елементи, каквито видяхме в Германия. Това е практика и в други европейски държави. Надявам се, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще одобри нашия вариант и той да бъде изпълнен", -каза кметът Пенкова.
Със заповед на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, Община Лом и експерти от министерството трябва да изготвят актуализиран вариант на кейовата стена и конкретен срок за изграждането й. Строежът ще започне това лято, като най-вероятно кейовата стена ще бъде изградена на два етапа до края на 2009 г. Предвижда се изграждането на поне четири кейови места, подземни комуникации и ниски осветителни тела на самата кейова стена. Тя ще е на две нива.
Проектът "Укрепване на брега на река Дунав в района на градската част на гр. Лом" е авариен обект с национално значение. През 2007 г. от националния фонд "Бедствия и аварии" на МРРБ бяха отпуснати един милион лв. за провеждането на процедури за фирми - изпълнител и надзор и проектиране. За още 3 милиона лева бяха закупени и доставени от заводите "Тисен" в Германия шпунтовите елементи, които ще бъдат положени в основата на кейовата стена. 800-метровото брегоукрепващо съоръжение ще започне да се изгражда в района между митницата и сградата на "Морска администрация". Стената трябва да укрепи брега и спре свлачищните процеси в кв. Боруна, както и да предпазва Лом от наводнение. Едва след изграждането на кейовата стена ще се пристъпи към цялостно обновяване на Дунавския парк.

Детската оперета започва турне
Голямото пролетно турне на детската оперета към Центъра за работа с деца започна голямото си пролетно турне с представления в три спектакъла в град Козлодуй. На 23 март ломските певци представиха оперетата "Приказка за доброто" в целодневните детски градини "Звънче", "Радост" и "Слънчице", съобщи музикалният ръководител Зоя Колева. Първоначално идеята била представлението да бъде изнесено в читалището, за да могат да го видят всички деца на Козлодуй, но от там им поискали наем от 300 лева. За да се избегне финансовият проблем, ръководителите решили спектаклите да се изнесат по детските градини и козлодуйските малчугани се насладили на поучителната приказка само срещу левче. Ентусиазираните малки певци изиграли три представления в един ден и били наградени за усърдието си с посещение на кораба "Радецки". Другата награда за артистите бяха многото цветя и аплодисменти, които получиха от публиката.
За новия сезон в детската оперета са включени четири нови артисти. Разказвачът вече ще е Александрина Младенова от 1а клас на Първо основно училище "Никола Първанов", ролята на Бухала ще се изпълнява от четвъртокласничката от СОУЧЕМИ "Димитър Маринов" Александра Валериева, като Сънчо се представи Мартин Петров от 12-та детска градина, а новият Слон вече е директорката на Центъра за работа с деца - Веселка Филева. Тъй като "Пауна" се разболял за козлодуйския гастрол, ролята му била поета от балеринката Ана Валериева. Нямаме проблеми с дубльорите, защото всеки от артистите знае ролята на другия и винаги при нужда може да го замести, сподели Зоя Колева. В програмата на детската оперета са включени турнета в Перник, Благоевград и Видин. За ломската публика пък стягат концерт за Великденските празници, заедно с детския танцов състав "Северняче", който ще представят на 17 април.

Коментарна рубрика "Хайде пак": За истината
Във виното е истината, това са го проумели още древните римляни. Отличието за ломското вино "Врачански мискет" на току-що приключилата "Винария" би трябвало да ни сгрява душите, малко или много. Какво пък толкова, някакво вино взело медал, нас какво ни грее, сигурно ще рекат мнозина.
Напротив, всичко, що е Ломско и заслужило някъде в страната и чужбина одобрение заради качествата си, независимо дали е продукт на материалната или духовната култура, трябва да ни дава самочувствие. Не го разбирайте като проява на някакъв дълбок провинциален комплекс, а като проява на вяра в самите нас, от каквато без съмнение имаме нужда.
Да, трябва да имаме самочувствието на града, дал на България читалището и театъра (Това, че за същото претендира и Шумен, не омаловажава изобщо делото на Пишурката и следовниците му). Трябва да имаме самочувствие и заради ония будители и икономически будни ломчани, които преди век и половина са превърнали Лом във врата към Европа. А и Европа е влизала в България през Лом. И въпреки упадъка в последните десетилетия на XX век и сриването със земята на фабриките и заводите, градът ни отново ще се възроди. Дори и заради това, че където е текло, пак ще тече. И не говорим за сляпа вяра, напротив, критичност, а когато трябва и негодувание, са повече от задължителни. При неизпълнени предизборни обещания на местната и централната власт, примерно. Повече от ясно е, че за да го има Лом, трябва да имаме модернизирано пристанище и няколко нови производствени предприятия, които да гарантират трудова заетост и прилични доходи. А започналата подмяна на инфраструктурата и изграждането на нова, ще си продължат. Което също е важно за инвеститорите.
Истината е във виното, но не само.


  29.03.2008 г.

Протест: Гасете телевизора в защита на околната среда
Градът ни ще остане на тъмно за час в събота вечер. Уличното осветление ще загасне от 20 до 21 часа, защото Лом се включва в кампанията "Часът на Земята" на световната природозащитна организация WWF, бореща се срещу глобалното затопляне и последиците от него. Това стана ясно след среща на младите еколози от ПГ"Найден Геров" с ръководството на общината на 27 март. Членовете на клуб "Екология и опазване на природната среда" при Центъра за работа с деца направиха презентация на специално изработения за "Часът на Земята" 6-минутен видеоклип в заседателната зала на общината. На срещата се постигна договорка и Лом да се включи в световната инициатива поета от WWF - да загасим светлините си, за да помогнем на планетата да си поеме дъх.
Да загасим лампите само за един час на 29 март 2008 г. от 20 часа! Това е удивително лесен, неангажиращ, но същевременно ефективен начин да вземем участие в спирането на глобалното затопляне! Ако идеята ти харесва, ако искаш да помогнеш - кажи на приятел. Колкото повече са загасените лампи и електроуреди - толкова повече здраве и живот за планетата ни ще има! С този апел се обръщат младите еколози към всички ломчани.
Инициативата е полезна не само за природата. Изключените за час електроуреди ще намалят, макар и с малко, сметката за ток. Ако телевизорът не работи един час - това означава, че родителите ще поговорят с децата си, а по-възрастните ще си припомнят времето, когато в България е имало режим на тока, смятат младите еколози. Повече информация за глобалното затопляне и проблемите с климата, както и начините да намалите своето отрицателно влияние върху планетата, можете да намерите на сайта на клуба на адрес: http://есо.gymnasium-lom.com.

Над 3 млн. дължат роми за ток
Дълговете на жители на Лом стигнали близо 3 000 000 лева, стана ясно от неофициален източник на среща на собственика на електропреносната мрежа в Северозапдна България - компанията ЧЕЗ с представители на властта в област Монтана. Ръководството на компанията, представено от Лудвиг Балека, Радослав Димитров и Красимир Премянов представи инвестиционната си програма за 2008 година и отговори на въпроси на кметовете. На срещата присъстваха областният управител Тодор Върбанов и кметове на общини от областта.
Балека ги запознал накратко с изпълнената до момента инвестиционна програма. Като най-голям успех на дружеството от ръководството отчели намалението на загубите от 25 на 16 на сто за последните три години, откакто чешката компания е влязла в България. Преди началото на работното заседание бе договорена пресконференция, която не се състоя, заради закъснение на представителите на компанията. От пресслужбата й увериха, че са готови да отговарят на всякакви въпроси, стига да са зададени предварително. По тази причина не бяха огласени официално и данни за длъжниците в областта и причините за честотата на авариите в електропреносната мрежа.

43 млн. вкарва "Енемона" в града ни
Строят фабрика за пелети и отоплителна централа, според в. "Дневник" Енергийната компания "Енемона" планира инвестиции на територията на община Лом в размер на 43 млн. лева през тази и следващата година. Това съобщиха от дружеството на 25 март.
Компанията започва изграждането на фабрика за пелети, както и отоплителна централа за нуждите на града. Очаква се и двете предприятия да влязат в експлоатация до отоплителния сезон още през тази година. Общата инвестиция за двата проекта възлиза на 10 млн. лева. "Енемона" планира и изграждането на логистичен център и бизнес парк на стойност 23 млн. лева. За целта през 2007 г. компанията придоби 150 декара индустриална площ със значимо стратегическо разположение. Имотът граничи с пристанище Лом -обхваща терени с достъп до река Дунав, и е в непосредствено съседство с източните кейове в лимана на пристанището. Въпреки силния интерес към тези терени от страна на български и чужди компании, от "Енемона" имат намерение да изчакат конкурса за концесионер на пристанището. Според експерти разширението на порт Лом е възможно основно върху притежаваните от компанията терени.
През 2007 г. "Енемона" придоби 25 хил. декара земеделска земя и 500 декара индустриални терени на територията на Община Лом. Придобитите терени компанията възнамерява да експлоатира за производство на енергийни култури, както и за изграждането на минен комплекс и ТЕЦ с мощност 400 мегавата по проекта за оползотворяване на находището на лигнитни въглища в района. В последните проекти компанията вече е инвестирала около 10 млн. лева.
"Енемона" е българска публична компания, чиято основна дейност е реализация на проекти и инвестиции в областта на конвенционалната и атомната енергетика, екологията, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. В нея са заети над 2 800 мениджъри, специалисти и работници. Компанията работи повече от 17 години в областта на енергетиката и строителството. "Енемона" е специализирана в управлението и изграждането на мащабни и сложни проекти, по-големите от които са на територията на АЕЦ Козлодуй, комплекс Марица изток, Кумерио мед - град Пирдоп, Кремиковци ЕАД и др.

Лидер в наддаването за порт Лом
"Лидер". Така се казва партията на бизнесмена Христо Ковачки. По стечение на обстоятелствата самоковският енергиен магнат заема лидерската позиция и в надпреварата за концесия на пристанище Лом, което е втория по важност дунавски порт за страната ни. Без да има официална информация, два независими източника заявиха, че офертата на Ковачки е най-висока и по всяка вероятност той ще е човекът, който ще контролира пристанището през следващите 35 години.
Самоковският бизнесмен участва в процедурата чрез фирмата "Брипорт" - обединение между "Брикел" и "Портови флот 99". И двете фирми са контролирани от Ковачки. Останалите състезатели в надпреварата за порта с конкретни предложения са "Кремиковци трейд" и бившият собственик на едноименния металургичен комбинат Валентин Захариев с "Интерпорт". Освен за него и останалите двама кандидата изборът кой ще управлява пристанището се чака с нетърпение и от индустриалните компании, и от хората в Лом. Официалното решение на комисията за избор на концесионер ще бъде готово на 2 април. Ако цялата процедура не бъде блокирана със съдебно обжалване, пристанището в Лом ще стане първата голяма концесионна сделка за тази година.
Според условията, определени от правителството, бъдещият концесионер трябва да направи минимум 66 млн. лв. инвестиции за 35-те години на стопанисване. От тях 30 млн. лв. трябва да бъдат вложени за първите четири години след сключването на договора. Другите числа в офертите, по които те ще бъдат сравнявани при класирането, са размерът на ежегодното възнаграждение за държавата и обемът товари, които кандидатът обещава да осигури през пристанището. Срещу почти всеки от тези показатели най-големи са числата, подадени в офертата на "Брипорт". Например предвидените инвестиции за 35 години са 185 млн. лв. срещу 88.5 млн. лв. в офертата на "Йнтерпорт" и 165 млн. лв. в тази на "Кремиковци трейд". "Част от предложенията на "Брипорт" са нереални, но те дават най-голям шанс на Христо Ковачки да стане новият стопанин на пристанището", коментират пристанищни експерти. Публичното отваряне на офертите беше на 18 февруари. Тогава стана ясно, че от състезанието е отпаднал четвъртият претендент - "Порт Лом тест НРС", обединение между "Порт тес Лом" и украинска компания. С какви мотиви комисията е отказала да го допусне до отваряне на неговата оферта обаче не е ясно. Както "Ломпрес" писа комисията за защита на конкуренцията е започнала процедура по проверка на конкурса за отдаване на концесия на пристанището след подадена жалба на "Порт Лом тест НРС".
От Министерството на транспорта, което провежда процедурата, отказаха да назоват кога комисията ще обяви своето решение по подадените оферти, както и какво съдържат те. Мотивът им е, че според Правилника за прилагане на закона за концесиите длъжностните лица нямат право да разгласяват информация около концесиите, освен ако не е по Закона за достъп до обществена информация. В документа има и друга изрична забрана: "По време на процедурата за предоставяне на концесия изявления за медиите, свързани с провеждане на процедурата, не могат да се правят."
Интересът към пристанището не е случаен. Край дунавския град се пресичат два приоритетни европейски транспортни коридора - четвърти и седми (съответно от Гърция към Централна Европа и по река Дунав от Австрия до Черно море) и дава добра възможност за внос и износ на всякакъв род стоки по тези направления. По железопътна линия то има връзка със Солун - един от големите европейски транспортни хъбове. Жп трасето обаче се нуждае от модернизация.
За 2007 г. товарооборотът през порта е близо 1.5 млн. тона. Приходите на дружеството за тази година се очаква да бъдат 6.5 млн. лв., а печалбата - около 700 хил. лв. Пристанище Лом има близо 300 000 кв.м площ, пет кея, 13 корабни места и близо 55 000 кв.м открита и 8 500 кв.м закрита складова площ. Портовият флот включва два влекача и два катера. Пристанището обработва основно насипни товари - най-вече въглища, кокс, концентрати.

Все по-трудно се прави театър в Лом
Международният ден на театъра - 27 май бе един обикновен делничен ден за драматичен театър "Кръстьо Пишурка". Самодейците се събраха за час да репетират новата пиеса по "Криворазбраната цивилизация", която още няма име, и читалището опустя.
Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия. Датата е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. и оттогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО решава това да бъде Международният ден на театъра. Това е възможност за творците да споделят с публиката определено виждане за своето изкуство и за начините, по които то може да допринесе за разбирателството и мира между хората.
Ние, самодейците, сме разочаровани. Раздаваме се, за да запазим магията на театъра в Лом, да защитим гордостта на Лом, че тук се е играло първото театрално представление, а никой от ръководството не дойде поне да ни честити празника и да ни каже едно човешко "благодаря" за труда ни, заяви Мелина Андреева, която десетилетия наред играе на ломска сцена, а миналата година получи награда за най-добра женска роля на международния фестивал в Тополовград. Тази година театърът няма да участва във фестивала в Тополовград, защото няма да успее с новата постановка. На 19 април ломският театър ще се представи в първия театрален фестивал в Козлодуй, който е без конкурсно начало, с пиесата "Как писар Тричко не се ожени за царкина Кита с китка накитена", която бе възстановена преди две години за 150-годишния юбилей на читалището. През юни със същата пиеса драматичният театър ще се представи на фестивал в Гърция.
Много късно започнахме репетициите на новата пиеса. На 10 февруари внесох ултимативна докладна до ръководството, подписана и от самодейците, че ако до 10 дни не се определи режисьор и пиеса и не започнат репетиции, ще провалим сезона, каза Оля Томова - художествен ръководител на драматичния театър. След 20-ти февруари самодейците вече започнали да репетират новата пиеса. Режисьорката - Надя Тержуманова предложила няколко пиеси и се спрели на "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников. Постановката ще бъде съвременен прочит, а премиерата ще бъде в началото на май. Амбицията на самодейците е до края на май спектакълът да бъде готов за участие в престижния международен фестивал на самодейните колективи в Каварна.
Колективът на драматичния театър наброява двайсетина самодейци. В новата пиеса са ангажирани 12. Искам да благодаря на ломските артисти, които се раздават на сцената, репетират и в събота и неделя, каза Оля Томова. 152 години след като в Лом възрожденецът и патриот Кръстьо Пишурка поставя първия български театър "Многострадалната Геновева", ломският театър, макар и трудно, продължава традицията.

Чии са интересите за порт Лом
Един от най-големите клиенти на пристанището е "Кремиковци". Според изпълнителния директор на порта Борислав Михов софийският металургичен комбинат е направил около 45% от товарооборота през миналата година, затова и интересът към него от страна на индийския собственик не е случайна. Още повече че Лом е специализиран в обработката на насипни товари (предимно въглища, рудни концентрати и метали). Според непотвърдени слухове зад офертата на "Кремиковци" стои и интересът на бизнесмена Васил Божков. Присъствието на притежаваната от него "Трансимпекс" в Лом е забележимо - контролирани от него фирми са собственици на най-големия хотел в града, на бившия Морски клуб там, на бившия електрокарен завод и др. Връзката Прамод Митал - Васил Божков е и по линия на футболния клуб ЦСКА. Първият го купи от втория, но плащанията по сделката все още не са приключили според медиите.
Сред другите големи компании, които ползват порта, са "Стомана" - Перник, "Холсим" - България, и "Фарадей" - Стара Загора. На тях се падат около 35% от товарооборота. Бизнесът на останалите два претендента за пристанището също е свързан с типа товари, обработвани там. Валентин Захариев, който в момента е собственик на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, завода за тръби "Интерпайп" до "Кремиковци", "Горубсо-Мадан" и др., преди време обясни, че ако спечели концесията, ще използва пристанището, за да насочва товари от заводите си към Западна Европа. В момента неговите компании внасят и руден концентрат от Полша през порт Лом.
Неофициални намерения да се включат в търга за пристанището имаха още няколко компании. Сред спряганите имена бяха варненската група ТИМ (която приватизира Параходство "Българско речно плаване") и контролираната от Цоло Вутов "Геотехмин". Вутов чрез "Елаците мед" е собственик и на "Пътно поддържане" - Лом. В графата на чуждестранните кандидати пък източници поставяха руската компания "Мечел", която добива и продава въглища, желязна руда и никел.
Офертата на Христо Ковачки чертае грандиозни планове за бъдещето на порта, ако се съди по офертата му. Предложените 185 млн. лв. вложения за следващите 35 г. обаче ще дойдат основно чрез реинвестиция на печалбата, казват негови представители. Това изглежда трудно постижимо, при положение че оборотът на ломското дружество сега е 6.5 млн. лв., а печалбата - под 1 млн. лв. Инвестициите ще бъдат в нови складове, техника и кейови места. Ковачки е собственик на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, и "Брикел". Той е концесионер и на мините "Бобов дол" и "Ораново" и собственик на мини "Станянци", "Бели брег", "Открит въгледобив-Перник" и др. Негови са и топлофикациите в Бургас, Враца, Сливен, Плевен и др. Собственост на бизнесмена са и веригата "Магазини Европа", консервният завод "Сторко" - Плевен, дялове от Общинска банка.


Новини архив Ноември 2007     Новини архив Октомври 2007

Новини архив Септември 2007     Новини архив Август 2007     Новини архив Юли 2007     Новини архив Юни 2007

Новини архив Май 2007     Новини архив Април 2007     Новини архив Март 2007     Новини архив Февруари 2007